вівторок, 04 липня 2017 06:00

Після отруєння день не можна їсти

Автор: www.otravleniya.com
  При отруєнні приймають одну таблетку активованого вугілля на 10 кілограмів ваги. Можна вживати атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше
При отруєнні приймають одну таблетку активованого вугілля на 10 кілограмів ваги. Можна вживати атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше

— Захотілось торта. Полінувалася стояти в черзі в супермаркеті, бо там під вечір — гаряча пора. Купила шматок у кіоску біля метро, — каже киянка Ольга Яловець, 37 років. — Продавчиня говорила, що свіжий. Повірила. А вже за пару годин заболіла голова. Не звернула увагу, думала — через спеку. Потім почалася блювота і пронос. Ніч не спала. Весь наступний день лежала. Так було погано.

— Харчові отруєння влітку бувають ледь не в половини населення. І найстрашніше — мало хто знає, що ­робити. Рідні в паніці біжать в аптеку, скуповують усе, що їм підсунуть, — розповідає столичний гастроентеролог 35-річна Марина Пишнюк. — Однак буває, що біля хворого нікого немає. Мусить рятуватися тим, що є під рукою. Блювота та пронос небезпечні, бо від них виникає зневоднення. Людина може померти.

Перші ознаки отруєння неякісною їжею з'являються через 2–4 год. Це нудота, блювота, пронос, болі в ­животі.

— Якщо блювоти немає, її треба викликати самому. Так з організму швидше вийдуть токсини. Для цього треба випити 2–3 склянки теплої води. Потім натиснути на корінь язика пальцями або ложкою.

Швидше подіє випоювання розчином для промивання шлунка.

— За ним не обов'язково бігти в аптеку. Легко приготувати вдома.

У 1 л прокип'яченої води розчинити 2 столові ложки цукру і по чайній — солі та харчової соди. Вживати, поки замість блювоти не піде чиста вода. Тоді приймають сорбенти, які поглинають і знешкоджують токсини. ­Найпростіший — активоване вугілля.

— Часто люди не знають, скільки треба випити таблеток. З активованим вугіллям важко переборщити. Його потрібно одну таблетку на 10 кілограмів ваги людини. Ще краще приймати атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше та ефективніше, ніж вугілля.

Через 2 год. після прийому сорбенту треба зняти запалення в шлунку. Це роблять препаратами, які обволікають слизову захисною плівкою. Ліки мають бути у формі гелю.

— У перший день після отруєння краще нічого не їсти. Так організм швидше очиститься від токсинів.

Треба пити воду, трав'яний чай і компот із сухофруктів. Головне — утриматися від кисломолочних напоїв, газованої води, міцної кави, чаю та кислих соків.

— Антибіотики при отруєнні призначає тільки лікар, і то в окремих випадках. Вони можуть погіршити ситуацію, бо порушують мікрофлору в кишечнику.

Кілька днів після отруєння треба поберегти кишечник. Варто їсти супи або пюре невеликими порціями.

— Людина швидше одужує після прийому регідрону або гідровіту. Ці препарати відновлюють водно-сольовий баланс і затримують в організмі воду.

Зараз ви читаєте новину «Після отруєння день не можна їсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути