понеділок, 21 серпня 2017 05:45

Пилові кліщі живуть у подушках і домашніх капцях

Автор: www.liveinternet.ru
  Пилові кліщі люблять тепло. Можуть жити у м’яких меблях, старих книжках, газетах і журналах
Пилові кліщі люблять тепло. Можуть жити у м’яких меблях, старих книжках, газетах і журналах

— Ніс закладений, повітря заковтую ротом, — розповідає 40-річна Галина Самойлова із Дніпра. — Минулого року мені поставили діагноз — алергія на пилового кліща. Раніше в мене такого не було. Сама з Донецька, переїхала до Дніпра позаминулого літа. Орендую житло. Тут і почалося. Помітила, добре почуваюся в гостях у подруги. Вона теж біженка. Живе за містом. Знімає дач­ний будинок. Там — ліс, навколо сосни. Повертаюся в міську квартиру, починаються муки. Ніякі ліки не допомагають.

— Пил у наших квартирах складається з безлічі різноманітних частин. Деякі з них загрожують здоров'ю людини, — каже 42-річна Ніна Крамаренко, алерголог Дніпровської міської лікарні №2. — Найбільше часток — із нашої шкіри. За рік людина середньої комплекції скидає півкілограма омертвілого епідермісу. Самі опалі лусочки небезпеки для здоров'я не становлять. Велике зло — ними харчуються кліщі. І виділяють екскременти. Це небезпечний алерген. Він запускає більшість астм у генетично схильних людей. Причому частіше це розвивається в ранньому дитинстві. Для підтримки захворювання досить незначної кількості алергену. А він завжди присутній в будь-якому житлі.

Від пилових кліщів набухають слизова носа й ока. На шкірі виникає екзема. Медикаменти використовують для пом'якшення симптомів. Вони знижують нежить, зменшують набряк, закладення носа, сльозотечу та свербіж. При легкому ступені захворювання приймають антигістамінні препарати.

— Якщо підтримуватимете в квартирі необхідний мікроклімат і проводитимете вологе прибирання — кліщі не приживуться. Загинуть, — додає Крамаренко.

Кліщ полюбляє тепло. Основне місце його проживання — подушки, матраци й ковдри.

— Постільну білизну періть у гарячій воді не рідше одного разу на тиждень. Прасуйте з двох боків. Позбавтеся подушок, матраців і ковдр із пера, пуху та шерсті. Кліщі не витримують високої й низької температури. Тому постільну білизну корисно прогрівати на сонці. Узимку виносити на мороз на цілий день. Пилові кліщі люблять домашні капці. Тому м'які тапочки з тканини краще не купувати. Або частіше їх прати за температури не менш як 60 градусів. Краще віддати перевагу шкіряним.

Алерголог радить прибрати всі килими в будинку. Не спати без простирадла й наволочки на м'яких меблях. Слід викинути старі книжки, газети та журнали.

— Як варіант — купуйте шкіряні дивани. Або — з покриттям, що легко мити. Мінімізуйте кількість м'яких іграшок у дитячих кімнатах. Періть їх раз на тиждень. Не користуйтеся нафталіном і аерозолями. Не пересушуйте повітря.

При використанні звичайних пилососів у повітря потрапляють найдрібніші частини пилу й алергени. Тому необхідне вологе прибирання хоча б двічі на тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Пилові кліщі живуть у подушках і домашніх капцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути