понеділок, 22 липня 2013 00:00

Перед поїздкою на море засмагають у солярії

Перед поїздкою на море киянка Лідія Гобко, 31 рік, тричі засмагала під кварцевою лампою по півгодини. Так готувала шкіру, щоб не спектися на сонці.

— Лікар порадив. Маю чутливу шкіру, торік відразу обгоріла. П'ять днів пекли спина, плечі, живіт. Мусила валятися в ліжку, бо боліла голова, ще й температура піднялася. Опік так доймав, що не могла спати.

Столичний дерматолог 51-річний Павло Демський радить спершу засмагати в салоні тим, хто їде надовго на море і не прагне темного відтінку шкіри.

— Під штучними променями шкіра виробляє багато меланіну. Це пігменти, що захищають шкіру і надають кольору. Тоді природна засмага братиметься менше. 40-річна пацієнтка боїться раку шкіри, ніколи не лежить на пляжі понад 20 хвилин. Недавно перед поїздкою на море теж пару разів у солярії засмагала.

Засмага — це запалення шкіри, вважає столичний дерматолог Алла Кучма, 32 роки:

— Під сонячними променями на морі в усіх вона спершу червоніє. Майже в кожного болить. У багатьох від перегріву три-чотири дні тримається температура. Тому засмага — це невелика хвороба.

Перші опіки непомітні. Вони з'являються за 2-8 год. після перебування на сонці. Радить мастити тіло захисним кремом за 15 хв. до виходу на сонце. Його наносять кожні 2 год. Щоразу беруть 4 ст. л. засобу.

— Не користуйтеся милом, парфумами. Не мастіться кремами з гліцерином і вазеліном. Тоді порушується захист шкіри, вона стає чутлива до променів. Через це у кожного п'ятого з'являються пігментні плями.

— Піт не дає добре засмагати, бо затримує промені сонця. Змивається або висихає. Тому у вітряну погоду засмага пристає краще.

Морська сіль прискорює засмагу. На шкірі після купання лишаються кришталики. Вони спрацьовують як лінзи — фокусують промені та збільшують їх дію. Щоб не згоріти, після купання в морі слід прийняти душ із прісної води.

Дерматологи радять провести на пляжі тест на втому шкіри. Пальцем натискають на чутливу ділянку, наприклад, на передпліччя. Якщо лишився білий відбиток, засмагати цього дня більше не варто.

Відтінок шкіри залежить і від того, що люди їдять улітку. Дієтологи радять приймати вітаміни А та Е. Тоді засмага приставатиме рівномірно, буде темною, а не червоною. Корисні морська капуста, сир, часник, броколі. Чутливість до ультрафіолету підвищують помідори та дині. Вони також попереджають рак шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Перед поїздкою на море засмагають у солярії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути