Столичний дієтолог Олександра Кириленко радить замінити сало печінкою тріски. Вона вдвічі корисніша.
— Батьки в дитинстві давали нам несмачний риб'ячий жир. Його можна замінити печінкою тріски, бо жир беруть саме з неї. Дуже корисна при нестачі в дітей вітаміну D. Як і морська риба, легко засвоюється, а за ціною менша.
Дітей можна годувати печінкою тріски з 6 років.
— Містить омега-3 жирні кислоти. Це — корисний холестерин, не відкладається на стінки судин, а робить їх еластичними. Так само діє на судини м'ясо лосося, сардини, скумбрії. Але не має бути копченим чи смаженим. Омега-3 жирні кислоти вбудовуються в клітини. Покращують їх роботу, захищають від тромбозів.
Печінку тріски не можна їсти гіпертонікам, бо має багато солі. Також — при хворобах нирок, бо надто жирна.
— З такою кількістю калорій схуднути неможливо. Тим, хто на дієті, печінку тріски не раджу. Сто грамів консерви мають 600–700 калорій. Білків у ній мало, а вуглеводів немає взагалі. Тому їсти її треба не більше 50 грамів на добу. Найкраще зранку, тоді калорії швидко спаляться, організм матиме вдосталь енергії. Печінка тріски добре відновить сили, коли організм сильно виснажений, особливо після операції, — пояснює лікар.
Консерва має містити лише три складники: печінку тріски, лавровий лист і сіль. Жодних зайвих олій, лише власний сік риби.
Коментарі