понеділок, 31 липня 2017 07:51

Панкреатит провокують кислі овочі та фрукти

Автор: www.diabethelp.org
  При хронічному панкреатиті шкідливо їсти смажене, гостре, солоне, кисле, а також копченості й консерви
При хронічному панкреатиті шкідливо їсти смажене, гостре, солоне, кисле, а також копченості й консерви

— У чоловіка хронічний панкреатит, — каже 37-річна Світлана Корнієнко з Харкова. Чекає на прийом гастроентеролога в міській клінічній лікарні. Чоловіка — 39-річного Євгена тримає за руку. Він блідий, час від часу хапається за бік. — Як щось не те з'їв — гострі напади болю не дають спокою. Нудить. Періодично рве з жовчю. Раз на рік у лікарні капають есенціале та ліки для очищення печінки. Не п'є і не курить. Поліпшень практично немає. А як з'явилися свіжі фрукти, то просто біда.

Хронічний панкреатит — це запалення підшлункової залози. Буває гострий і хронічний.

— Для когось літо — благодать від достатку свіжих овочів, інші ж страждають від загострень панкреатиту, — пояснює Геннадій Козинець, 46 років, гастроентеролог із Харкова. — Скуштують кисленьку вишню або яблуко — і мають гострий біль у глибині живота. Багато хто помилково вважає, що сирі овочі й фрукти не завдадуть шкоди організму. Однак це не так. Підшлункова залоза — дуже чутлива. Вона не любить продукти з грубою клітковиною.

Починати лікувати гострий панкреатит потрібно на ранній стадії. Головне — запобігти подальшому руйнуванню підшлункової залози. Вдома хворий має лежати у ліжку протягом періоду загострення панкреатиту. Обов'язково дотримуватися призначеної дієти і не відхилятися від рекомендацій лікаря.

— Найважливіше — запам'ятати небажані продукти. Це алкоголь, кава, какао, газована вода, свіжий хліб, здобне тісто. Борщ, розсольник, грибний і молочний супи виключаємо. Консерви, печінка та ікра — шкідливі. Як і смажена їжа. Варені яйця не вживаємо. Не п'ємо виноградний сік. Банани, виноград, інжир, фініки забороняються. Про цукерки, шоколад і морозиво навіть не згадуємо.

Овочі корисні, якщо їх відварити, потім протерти і запекти. У такому вигляді хворі можуть їсти картоплю, моркву, буряк. Також огірки. Фрукти теж корисно протерти і запекти.

Їсти слід маленькими порціями п'ять-шість разів на день. З овочів зрізують шкірку. У ній міститься багато грубої клітковини. А також нітратів — вони спричиняють бродіння. Не можна вживати овочі й фрукти на голодний шлунок. Це призводить до розладу травлення. Вершкове масло і рафіновану олію додають лише в готові страви. Не більше 20 г на день.

— Серед народних засобів лікування панкреатиту є багато ефективних, — каже лікар. — Зокрема, ­ки­сіль із вівса і картопляний сік. Рецепти прості. Овес промивають, заливають водою і настоюють близько доби. Потім його висушують і подрібнюють до стану борошна. Розводять водою і кип'ятять кілька хвилин. Дають настоятися ще 20 хвилин, проціджують і охолоджують. Вживати його слід тільки свіжим. Готувати заздалегідь не варто.

Дві-три картоплини ретельно промивають. За допомогою соковижималки віджимають сік — близько 150–200 мілілітрів. Пити його слід до їди. Бажано кілька разів на день. Щоразу готувати свіжу порцію.

Зараз ви читаєте новину «Панкреатит провокують кислі овочі та фрукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути