Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2018 06:31

Отвір у серці немовляти закрили латкою

Автор: КАТЕРИНА РОМАНЧУК
  4-місячна Софія із Хмельницького перебуває на третю добу після операції на серці у відділенні інтенсивної терапії медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України
4-місячна Софія із Хмельницького перебуває на третю добу після операції на серці у відділенні інтенсивної терапії медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України

– 4-місячна Софія поїде додому зі здоровим серцем. І це диво, адже мала тяжку вроджену ваду, — розповідає Сергій Чернишук, 38 років, завідувач відділення анестезії медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України. — Цій дитині пощастило, що вчасно діагностували проблему. Якщо не зробити такої операції в перший рік життя, хворий може померти.

Ваду пацієнтки з Хмельницького побачили ще до народження на УЗД (утразвукова діагностика. — ГПУ), але після пологів з операцією не поспішали. Такі патології беруться оперувати не раніше 3 місяців.

— У середині серця є два клапани, що розділяють праві та ліві передсердя і шлуночки, — пояснює Чернишук. — Вони мають пропускати кров від передсер­дя до шлуночків і не пускати в зворотному напрямку. В нормі їх є два і розташовані окремо один від одного. У цієї дівчинки клапан був один і всередині мав невеликий отвір, від чого кров змішувалася та її забагато потрапляло в легені.

Операція була відкрита. Пацієнтці розрізали грудну клітку. Отвір закрили латкою з навколосерцевої сумки — перикарда. Вирізали потрібний розмір і пришили в міжшлуночкову перетинку. Завдяки цьому розділилися клапани. Операція тривала 5 годин і була безкоштовна, оскільки заклад є державним і підпорядковується МОЗ України. Три доби Софія провела в реанімації, та ще тиждень — у відділенні.

— Після виписки дівчинці не призначатимуть ніяких препаратів, не даватимуть батькам настанов щодо обмежень. Коли відновиться після операції, повернеться до звичайного життя. Завдяки обміну досвідом між спеціалістами на конферен­ціях та оновленню медичного обладнання вдається діагностувати вроджені вади серця ще в утробі матері. Тоді є більше шансів врятувати немовля в перші хвилини життя. От наприклад, незабаром у пологовому будинку народиться дитина, про ваду серця якої нам уже відомо після УЗД. Тому наша бригада з хірурга, кардіолога й інших спеціалістів виїжджає туди і в разі потреби робить операцію.

Запідозрити ваду серця батьки можуть і самі.

— Дитина до року не поскаржиться, що їй щось болить. Вона може тільки дихати та їсти. Якщо видно, що в неї часте та важке дихання, відмовляється від годування або стає важко смоктати молоко — це вже можливі ознаки хвороби серця. Воно не справляється з доставкою кисню до органів.

Гроші збирають під час "Пробігу під каштанами"

Виправлення вади серця Софії стало можливим завдяки благодійному проекту "Забіг під каштанами". Вдалося зібрати кошти на обладнання для ранньої діагностики.

— Цей проект допоміг урятувати чимало дітей. Із 2002 року виручені гроші передають для закупівлі життєво необхідного медичного обладнання, — говорить 51-річний Володимир Жовнір, головний лікар столичного Науково-практичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

"Пробіг під каштанами" цього року стартує 3 червня на Михайлівській площі в Києві. Дистанція 5 км. Для участі в ньому потрібно зробити внесок у розмірі 150 гривень. Минулого року завдяки 10 тис. учасників зібрали 1,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Отвір у серці немовляти закрили латкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути