понеділок, 28 січня 2013 00:30

Осліпнути можна від стрибка з табуретки

Автор: фото з сайта www.eyedoctom.com
  Якщо сітківка уражена, хворий не бачить прямо перед собою, лише бічним зором. ”Сітківка раніше старіє в курців”, — попереджають лікарі
Якщо сітківка уражена, хворий не бачить прямо перед собою, лише бічним зором. ”Сітківка раніше старіє в курців”, — попереджають лікарі

У чернігівки 60-річної Валентини Демиденко нещодавно погіршився зір. Лікарі виявили, що у неї руйнується сітківка очей.

— Перед тим ставили діагноз катаракта, кон'юнктивіт, але все не те. Врешті на сітківці знайшли чотири кісти. Зараз маю зір плюс 1. Читаю в окулярах, по телевізору все бачу, крім біжучої стрічки внизу. 20 років тому перенесла дві менінгококові інфекції. Тоді виникли спазми в судинах мозку. Лікарі сказали, як не буду лікуватися, то осліпну. Прописали вітаміни оптикс. Сказали, що кісти прибрати не можна, бо це залежить від організму. Недавно взнала, що в Києві їх розсмоктують.

З віком майже в усіх змінюються клітини сітківки ока. Зір поступово гіршає. Але це не свідчить про загрозу сліпоти, якщо людина може читати й дивитися телевізор, каже столичний офтальмолог Світлана Рикичинська, 39 років.

— Літнім пацієнтам виписую препарати, що покращують кровообіг. Ті, що для серця, підходять і для очей. Якщо пацієнта лікує кардіолог чи невропатолог, я не призначаю більше нічого. Недавно була жінка, яка стала краще бачити після того, як їй поставили стент у серце.

Незначні вікові зміни ока безпечні. Якщо зір сильно падає, це свідчить про хворобу.

— На сітківці є найчутливіше місце. Ми бачимо ним найменші букви і деталі. З віком перед оком виникає ніби пляма. Якщо сітківка у цьому місці уражена, хворий не бачить прямо перед собою, лише бічним зором. Вкрай рідко від цього сліпнуть. Читати або робити дрібну роботу не можуть, але великі предмети бачать та себе обслуговують.

У молодих таке буває спадкове або після травм. Частіше хворіють жінки, інколи вагітні. Раніше старіє сітківка у курців.

Око треба обстежити у фахівця із сітківки — ретинолога. Він вирішує, чи треба лікувати.

Якщо є набряки або крововиливи в оці, людина може осліпнути. Тоді треба негайно звернутися до лікаря.

— Буває, пацієнти рік чекають, що око прозріє. Але назад шляху немає. Клітини гинуть та не відновлюються. У сітківці можуть рости нові судини. У діабетиків такі виникають дуже швидко. Так організм компенсує поганий кровотік. Ці судини відшаровують сітківку. Є препарати, які колють в око, щоб вони не росли далі. Також їх обпікають лазером.

Рекомендує їсти все зелене, жовте й оранжеве. Вирощувати цибулю на підвіконні, заморожувати зелень, гарбуз, додавати олію.

— Носіть сонцезахисні окуляри. Не можна підіймати важке і стрибати. Буває, що 70-річна жінка стала на табуретку щось дістати з шафи та зістрибує. Від такого може відшаруватися сітківка, людина осліпне. Коли впав зір, спотворюються лінії, виникла пляма — треба негайно йти до лікаря. Це також може бути ознакою інсульту або пухлини.

Зір перевіряють на аркуші в клітинку

40-річним варто відвідувати окуліста раз на два роки. Після 60 — раз на рік, навіть якщо немає скарг, наголошує Світлана Рикичинська. Вдома  радить узяти аркуш у клітинку, намалювати сітку 20х20, накреслити дві лінії навхрест. Поставити в добре освітленому місці за 30 см від обличчя.

— Закрийте одне око і зафіксуйте погляд на точці у центрі сітки. Не відривайте від неї погляду. Зверніть увагу на порушення ліній сітки — спотворення, хвилясті лінії, квадрати різного розміру чи їх випадіння. Потім перевірте інше око. Якщо помітили відхилення, якнайшвидше зверніться до офтальмолога.

Якщо носять окуляри, тест проводять у них.

 

Зараз ви читаєте новину «Осліпнути можна від стрибка з табуретки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути