середа, 18 квітня 2012 06:00

Опущену матку лікують вправами

— Із чоловіком запланували дитину. Гінеколог подивилася і сказала, що виносити плід буде важко, бо маю опущену матку. Направила на лікувальну фізкультуру зміцнювати м'язи. Через рік завагітніла, виносила дитину до сьомого місяця. Зараз сину 2 роки, планую другу дитину, — розповідає киянка Аліна Василенко, 26 років.

До запорізького гінеколога 42-річного Олександра Василевського жінки приходять під час щорічних оглядів та для оформлення санітарної книжки. У кожної п'ятої пацієнтки, старшої 40 років, виявляє опущення матки. Молоді жінки мають недугу рідше.

— Береться від того, що тягнуть важкі сумки додому ледь не щодня. Також від частих пологів, виношування великого плоду, операцій на матці, абортів.

Жінки скаржаться на тягнучі болі внизу живота, мимовільне виділення сечі, закрепи.

— Якщо матка опустилася настільки, що шийку видно зовні, пропоную операцію. Якщо не лікувати, кров застоюється, провокує внутрішній варикоз, хвороби сечового міхура, кишечника. Може бути рак шийки матки.

На початковій стадії направляє до реабілітолога робити вправи. Їх виконують, лежачи на спині. Ноги зводять. Руки кладуть уздовж тіла. На видиху ноги піднімають, на вдиху — розводять убоки. Тоді на видиху стулюють, на вдиху повертають у початкове положення. Повторюють повільно вісім разів.

Також 20 разів крутять коліньми, наче їдуть на велосипеді. Третю вправу роблять, тягнучись пальцями ніг до голови, тримаючи долоні на підлозі біля стегон. Під час четвертої — ноги згинають у колінах, ставлять на ширину плечей. Руки закладають за голову. Піднімають таз максимально високо, напружуючи м'язи заднього проходу. Повторюють 10 разів. За місяць матка стає на місце.

Зараз ви читаєте новину «Опущену матку лікують вправами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути