Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2008 16:15

Опіковим хворим накладають свинячу шкіру

5-річна Ліля Тарнавська з села Гірськ Щорського району Чернігівщини бігає коридором Центру термічної травми та пластичної хірургії обласної лікарні. Їх з мамою виписують додому. Дитину доставили до лікарні реанімобілем 13 квітня. У неї було обпечено 75% шкіри.

— Купала дітей увечері, — розповідає Валентина Тарнавська, 31 рік. — Кажу: тепер ставайте рядком, я вас сполосну. Кружки з розбавленою й гарячою водою стояли поряд. Старший Женя покликав мене за чимось. Я на секунду відволіклася. Потім полила з півторалітрової кружки Лілю. Дитина закричала.

Тарнавські негайно повезли дитину до районної лікарні в Щорс. Доньку прикрили пелюшкою, зверху — ковдрою. У лікарні дівчинці поставили крапельницю й доправили до Чернігова.

— У дитини були обпечені спина й живіт, — каже завідувач Центром термічної травми та пластичної хірургії Віктор Яременко. — Потрапило на руки й ноги. Добре, що опіки не були надто глибокими. Наступного дня під наркозом почистили рани, видалили залишки шкіри, омертвілу тканину. Рани вкрили ксеношкірою. Це замінник шкіри людини для опікових хворих. Її роблять на основі свинячої.

Метод застосування свинячої шкіри при опіках розробили фахівці тернопільського малого підприємства "Комбустіолог". Використовують його з 1993 року.

Зрізають шар свинячої шкіри завтовшки 0,3–0,4 мм, як тонкий листок паперу. Потім консервують в азоті, висушують і фасують у стерильні пакети. Шкіра може зберігатися 3 роки.

Шкіру фіксують пов"язками

— Найбільше ксеношкіри замовляють опікові центри Києва, Харкова, Донецька, опікові відділення Вінниці, — розповідає автор методу директор тернопільського підприємства Володимир Бігуняк, 65 років. — Щороку в Україні використовують понад 1,5 мільйона квадратних сантиметрів нашої продукції.

1 см2 свинячої шкіри коштує 33 коп. У пакеті може бути 100, 200 або 300 см2. Пакети розкривають в операційній чи перев"язочній. Розмочують у  фізіологічному розчині або антисептику та накладають на рану. Фіксують спеціальними пов"язками, швів не роблять. Під ксеношкірою не буває нагноєнь. За один-два тижні шкіра на рані підсихає та відпадає. Натомість виростає людська.

— Ксеношкіра підходить для обпечених людей будь-якого віку. Її накладають, коли уражено понад 50 відсотків шкіри, — продовжує Бігуняк. — Пам"ятаю випадок, коли в хлопчика було 84 відсотки опіків. За три місяці лікування йому вісім разів пересаджували власну шкіру й ще дев"ять — накладали свинячу. Зате дитина вижила!

Лілія Тарнавська почала ходити вже за два тижні. До того лежала на спеціальній сітці.

— Частково така шкіра приживається, частково — ні, — каже Віктор Яременко. — Тоді робимо повторну операцію. Лілі робили три операції: спочатку прикривали 1600 квадратів тіла, потім — 600, останнього разу — 200. Площа обпеченого тіла дуже велика, шкіра не встигала приживатись. Це ж дитина, вона рухається, крутиться.

Лікарі кажуть, що шрамів у Лілії після опіків не залишиться.

Зараз ви читаєте новину «Опіковим хворим накладають свинячу шкіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути