понеділок, 26 травня 2008 16:14

Окуляри вдягають навіть дев"ятимісячним

4-річний Максим Морозов нині живе з мамою у Москві. Там же лікується. У дворічному віці в хлопчика виявили недугу очей — амбліопію. Через недорозвиненість ока від бачив лише перші два рядки офтальмологічної таблиці.

— Ми пройшли три курси лазеротерапії. Зір у сина покращився, — розповідає мама Оксана, 30 років. — А от косоокість залишилася. Щоб прибрати її, лікарі радять зробити операцію. Кажуть, після цього з"явиться надія на повне відновлення зору.

Киянці 7-річній Юлії пощастило менше. Дівчинка бачить лише на 10%, бо батьки вчасно не розпочали лікування. Хоча ще при народженні лікарі помітили неправильну форму ока. З часом недуга прогресувала. Тепер у Юлії астигматизм, у неї двоїться в очах. Через амбліопію погано бачить і здалеку, і зблизька. Лікарі Центру мікрохірургії ока, де вона лікується, кажуть, що дитині треба було одягти окуляри ще у дворічному віці.

— Амбліопія майже не лікується, — пояснює Ірина Арестович, 34 роки, лікар-офтальмолог поліклініки N3 Солом"янського району. — Якщо око не розвинулося, нормального зору не буде. Не допоможе ні лазерна терапія, ні окуляри — це ж не рогівка, яку можна коригувати. Часто такі хворі сліпнуть, або дитина не бачить далі власного носа.

Каже, батьки мають вчасно приводити дітей на огляди до невропатолога та педіатра. Навіть тримісячний малюк повинен реагувати на іграшку, хотіти її схопити. А дитяча косоокість є у більшості новонароджених і має пройти до півроку.

— Якщо треба, то й дев"ятимісячній дитині одягають окуляри, — наголошує офтальмолог. — Є спеціальні лінзи для малюків.

Хворим призначають вправи для очей, стимулюють зір лазером. Їм радять їсти продукти, багаті на вітаміни А та В.


Моргання оновлює зір


Зір можна покращити вправами та гімнастикою. Американський лікар Вільям Бейтс розробив методику, яка ґрунтується на розслабленні очей.

1.  тексті з дрібним шрифтом поступово переміщуйте погляд на білі міжряддя. Шрифт стає чіткішим.

2. Міцно заплющте очі на кілька секунд, а потім відкрийте. Зробіть так 10 разів.

3. Перед обличчям на відстані 15 см поставте кінчик вказівного пальця. Погляньте на нього. Потім різко подивіться на відстані, але не більше, ніж на 6 м. Повторіть 10 разів.

Також Бейтс радить робити компреси. Холодний — розслабить очі. Із тертої картоплі або сметаною — зніме печію. Компреси накладають щонайменше на 15 хв.

Зараз ви читаєте новину «Окуляри вдягають навіть дев"ятимісячним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути