понеділок, 30 липня 2012 07:45

Ноги судомить від куріння та стресів

35-річна Галина Думаленко з Черкас страждає на судоми литкових м'язів. На обстеженні виявили варикоз.

— Вени на ногах мені дісталися у спадок від батька. Повилазили після того, як народила першу дитину. Ще під час вагітності, особливо на останніх місяцях, в мене почало судомити ноги. Найчастіше вночі. Я криком кричала, бо ногу зводило так, наче викручувало. Будила чоловіка, щоб масажував. За кілька хвилин усе минало. А інколи й по 10 хвилин судомило. Траплялося, що і вдень відчувала той біль.  Думала, коли народжу, позбудуся. Але симптом не зник. "Зводить" часом у литці або пальці ніг. Рятуюся народними методами, роблю  ванни з трав і масажую, — розповідає.

Судоми бувають здебільшого у жінок. Основною причиною є добовий брак магнію і кальцію. Під час сну кровообіг сповільнюється, а з ним і надходження мікроелементів.

— Якщо аналізи показали, що є дефіцит, треба попити препарати одночасно з вітаміном D. Він сприяє швидкому засвоєнню мікроелементів. Або вживати продукти з кальцієм. Його чимало в молоці, м'якому і твердому сирах, мигдалі. На магній багаті волоські горіхи, гречка і бобові, — радить невропатолог Черкаської обласної лікарні 45-річна Валентина Дроботенко.

Причиною судом ніг може бути і перенапруження м'язів через тривале ходіння чи сидячу роботу. Страждають люди з надмірною вагою, які хворіють на діабет. А також — атеросклероз, анемію, варикозне розширення вен. Кінцівки може "зводити" і в схильних до підвищеної пітливості чи в людей у стресових ситуаціях.

— Призводить до цього зневоднення організму. За добу необхідно випивати до 2 літрів води. Після навантаження ніг слід зробити масаж. Наприкінці дня треба прогулюватися. Варто уникати стресів, скинути вагу.

Спазми м'язів можуть турбувати і тих, хто зловживає кавою, спиртним і цигарками. А також у підлітків через те, що кістки ростуть швидше за мускули.

Судоми найчастіше бувають ввечері та вночі. Аби вщух біль, всією ступнею стають на прохолодну підлогу і роблять глибокий вдих. Якщо корчі не минають, щипають себе за ноги і роблять масаж знизу догори, щоб зменшити приток крові. Потім розтирають зігрівальною маззю, спиртом чи яблучним оцтом.

— Щоранку варто робити профілактичну гімнастику для ніг. Спочатку ступні витягнути, потім потягти на себе. У такому положенні посидіти 15 хвилин. Опісля ноги розслабити. І так 10 разів. Такі вправи покращують кровообіг у ногах, роблять м'язи еластичнішими й нормалізують обмін речовин, — пояснює лікар. — Можна втирати в стопи лимонний сік або гірчичну олію, доки висохне. А для профілактики годяться гірчичні ванни. Добре пити заварену ромашку або череду. Чи робити з них контрастні ванночки.

Зараз ви читаєте новину «Ноги судомить від куріння та стресів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути