понеділок, 16 квітня 2012 07:30

Нетерпимість до ліків іноді плутають із алергією

Автор: фото з сайта www.topnews.in
  Щоб визначити алергію на препарати, їх приймають малими дозами. Найнебезпечніші ліки — пеніцилін та інсулін
Щоб визначити алергію на препарати, їх приймають малими дозами. Найнебезпечніші ліки — пеніцилін та інсулін

— Коли видаляли зуб, укололи знеболювальне. Почала крутитися голова, сильно зблідла і мало не знепритомніла. Тепер направляють до алерголога. Підозрюють, що стало зле через знеболювальний препарат, — каже киянка 34-річна Тетяна Бірюкова. — Злякалася, бо колись сусідчин малий попав у лікарню по "скорій" із температурою. Йому щось вкололи, і дитя вмерло за 5 хвилин. Потім казали, через алергію.

Столичний алерголог Олена Бачинська пояснює, алергія на ліки виникає, коли організм сприймає їх як ворожу речовину. При цьому людина може не реагувати на інші алергени — цитрусові чи пил.

— Більшість сучасних препаратів мають невеликий розмір молекул. Якщо вони сполучаються з білком в організмі, на ліки виникає алергія. Це трапляється зазвичай за другим разом.

Найчастіше таку реакцію провокують медикаменти, що їх вводять у вену чи наносять на шкіру. Таблетки — безпечніші. Найчастіше на алергію страждають жінки 30-40 років.

— Найнебезпечніші для алергіків пеніцилін та інсулін. Також знеболювальні. Треба попереджати стоматолога, бо після уколу можна знепритомніти. У Європі схильні до алергії люди носять на шиї кулони з переліком подразників. Якщо раптом щось станеться, ця інформація врятує від смерті.

Іноді нетерпимість до ліків плутають із алергією. Лікарі розрізняють їх за часом реакції. Якщо нудота, головний біль починаються відразу — це нетерпимість. За алергії першого разу не відбувається нічого. Симптоми виникають, якщо вжити ліки знову. Проявляється здебільшого висипами.

В алергіків може бути й анафілактичний шок — надшвидка реакція організму на медпрепарати. Кровообіг погіршується, шкіра блідне, інколи синіє. Людині стає важко дихати, вона непритомніє. Місце уколу дуже болить, свербить і спухає.

— Найчастіше організм відгукується шоковим станом на антибіотики. Байдуже, чи багато ліків уживали. Досить того, що в організм потрапили речовини, які він не сприймає.

Якщо медикаменти не можна замінити, їх починають приймати малими дозами. Так імунна система людини поступово звикає.

— Коли при алергії на ліки виникає кашель, приймають бронхорозширювальні препарати. Інколи треба очистити шлунок від алергена. Для цього призначають активоване вугілля та інші сорбенти.

160

ударів на хвилину

робить серце немовляти.

Для дорослої людини

норма —

вдвічі менше.

400

грамів важить мозок новонародженого. Це — 12% маси його тіла. Мозок дорослої людини становить 2,5% маси тіла.

 

Ліки із цукром тримають під язиком

— Алергію на ліки визначити важко, особливо коли людина одночасно приймає три та більше препаратів. Шкірні тести не допоможуть. Найчастіше показують алергію на кліщів. А реакцію на медикаменти з'ясовують під'язиковим методом, — говорить алерголог Олена Бачинська.

Хворий несе лікарю всі ліки, які вживає. Медикаменти по четвертині кладуть під язик. Якщо препарат рідкий, крапають на цукор чверть дози. Тримають під язиком, доки розтане.

— Через 5-15 хвилин почнеться свербіння у роті, набрякнуть губи. Якщо такої реакції немає, ту саму процедуру повторюють з іншими ліками.

 

Зараз ви читаєте новину «Нетерпимість до ліків іноді плутають із алергією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути