понеділок, 15 квітня 2019 07:51

Непереносність молока плутають із алергією

Автор: www.o-krohe.ru
  При непереносності лактози організм не виробляє достатньо ферментів для перетравлення молока. Цей стан викликає розлади травлення
При непереносності лактози організм не виробляє достатньо ферментів для перетравлення молока. Цей стан викликає розлади травлення

— У сина до півтора року були сильні болі в животі. Лікарі думали, що то коліки або зуби. Здали аналіз на глюкозу, і все стало зрозуміло, — розповідає Марина Трофімцева, 33 роки, з Херсона. — Тепер усією родиною живемо на безлактозній дієті. Але гастроентеролог заборонив повністю відмовлятися від молочного. Тому іноді вживаємо кефір та йогурт.

— Непереносність лактози — не хвороба, а стан, який викликає розлади травлення. Організм не виробляє достатньо ферментів для перетравлення молока. Виникає запалення та подразнення слизової кишківника, — розповідає Олена Левицька, 45 років, столичний мікробіолог. — Травна система намагається позбутися незасвоєного цукру, й виникає діарея, нудота, біль у животі, здуття. Симптоми проявляються протягом 30 хвилин після споживання молочних продуктів.

Непереносність лактози плутають із алергією. Хвороби мають подібні симптоми.

— Алергія на молоко — "несправність" організму, що приводить до неправильної роботи імунної системи. Вона визначає молочні білки як небезпечні і починає захищатися. Це викликає нежить, астму та висипання. А непереносність лактози викликає тільки шлункову реакцію.

Щоб точно визначити діагноз, людину садять на двотижневу безмолочну дієту. Потім беруть аналіз крові для визначення рівня глюкози. Хворому призначають пробіотики. Щоб позбутися болю при коліках та здутті, п'ють спазмолітики. Також слід повністю відмовитися від молока, йогурту, сиру, морозива. Їх замінюють на соєве, кокосове або мигдальне молоко. Щоб в організм надходив кальцій, потрібно їсти броколі, капусту, рибу, хлібні злаки, боби, апельсини та кунжут.

— Патологія проявляється в легкій або у важкій формі. Тому одні люди можуть потроху їсти молочку, а інші ні. Тим, хто має легку форму, дозволено півсклянки молока на добу. Обмеження знімають при підвищенні витривалості організму до молочних продуктів.

У кого непереносність лактози розвинута сильно, п'ють спеціальне молоко. У нього штучно додали фермент лактози, що добувається з дріжджів.

— Є продукти, які хоч і не молочні, але містять приховану лактозу. Від них теж варто відмовитися або рахувати кількість з'їденого. Це ковбаса, гамбургери, готові соуси та майонез, горіхова паста. Також торти й пироги, шоколадні батончики.

Зараз ви читаєте новину «Непереносність молока плутають із алергією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути