Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2013 06:05

Немовлята звикають до алкоголю в утробі

12-річний Володимир Платонов виконує танок клоуна на сцені актового залу психоневрологічної лікарні ім. Павлова. Робить нескладні рухи руками й ногами, підкидає та ловить капелюха.

— Папа умер, мама десь вештається, — каже після виступу. Навчається у столичному інтернаті для особливих дітей "Надія", бо народився з алкогольною залежністю. Його виховує бабуся, 64-річна Наталія Володимирівна.

— Мати пила сильно, батька не було, — розповідає вона. — Як народився, не плакав, був спокійний. Тільки очі бігали весь час. Лікарі сказали. що має затримку розвитку. В 3 місяці голівку не тримав. Не міг стояти після 8. Вихожувала. В стременах був. На масажі ходили, у басейн. У садок пішов. Вроді пройшло.

Усе почалось у 5,5 року. Не міг грати з дітьми, ні на чому не затримував увагу. Постійно кудись біг. Його не взяли в підготовчу групу. Комісія написала астенічний синдром та гіперактивність. Швидко втомлюється й не може засвоювати науку. Зараз учиться вдома. В інтернат їздить раз на тиждень. Ніби став спокійніший. Любить письмо, робити подєлки. Математика хорошо йде. Лікарі сказали, що переросте.

Вагітні, хворі на алкоголізм, зазвичай не стають на облік. Тому залежність у дітей визначають згодом за поведінкою.

— Ці немовлята постійно плачуть, — розповідає 50-річний Дмитро Говсєєв, заступник головного лікаря столичного пологового будинку №5. — Це хворобливий крик із гримасою болі на обличчі. Немовлята не отримують алкоголю, до якого звикли в животі матері. Дорослі, коли раптово припиняють пити, стають неспокійні. Постійно кудись біжать, щось хочуть робити. У них починаються галюцинації. У немовлят — так само, тільки бігати не можуть. Дослідження показують, що їх заспокоюють навіть випари спирту.

Із залежності виводять поступово. Алкоголю не дають.

— Печінка немовляти ще здорова, може впоратися з отруєнням. Зазвичай за півроку минає.

У дітей, народжених із алкогольною залежністю специфічні риси — запале перенісся, тонка верхня губа та припухлі очі, розповідає 47-річна Олена Косюк, доцент кафедри неонатології медакадемії  післядипломної освіти імені Шупика.

— Доношені мало важать. Відстають розумово. Зазвичай у дорослому віці швидше стають алкоголіками. Не мають ферментів, що допомагають розщіплювати горілку. Немовлята батьків-наркоманів після народження мають "ломки". Але такі народжуються не часто. В Києві — одна-дві дитини з алкогольною чи наркотичною залежністю на рік.

Якщо жінка випиває до двох пляшок горілки на день, у плоду розвивається алкогольна залежність, 0,5 л на тиждень призводять до затримки розвитку малюка.

Зараз ви читаєте новину «Немовлята звикають до алкоголю в утробі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути