Полтавка 23-річна Ірина Сверстюк має хронічне запалення горла. За рік двічі-тричі хворіє на ангіну. Запалення лікує настоянкою з гвіздочків гвоздики.
—?Тільки осінь, починає боліти горло. Щоразу на медикаменти витрачаю 100?150 гривень. Пити треба не менш як 10 днів. Дорого, то перейшла на народні методи. На роботі колега сказала, що дешевших ліків за гвоздику не знайду, — сміється. — Купую на базарі у відділах спецій по 5 гривень за пакетик. У півлітрову банку засипаю 32 гвіздочки, заливаю кип'ятком і настоюю 3–4 години. Як потемніє — готове.
100 г настоянки ллє у чашку, доверху заливає теплою водою. Полоще горло що 2 год.
—?Навіть сильний біль зникає за пару днів. Потім тиждень полощу для профілактики. Ще радили змащувати горло очищеним гасом. Боялася, що все всередині попече. Та і запах неприємний, — продовжує Сверстюк. — Але раз так боліло, що не витримала. Намотала вати на олівець, змастила керосином і намазала мигдалини. Присмак неприємний, та витерпіти можна. За чотири дні запалення як рукою зняло.
Полтавський отоларинголог 48-річна Світлана Іванченко застерігає протирати горло гасом.
—?Після такого приходять із сильними опіками. Якщо він комусь поміг — це випадковість, а не правило, — пояснює. — Гвоздика — харчова приправа, від неї шкоди немає. Та може бути тільки додатком до основного лікування антибіотиками.
Коментарі