Ексклюзиви
понеділок, 30 квітня 2012 00:00

На похиленій дошці лежать 15 хвилин

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Черкасець Анатолій Ярема висить на саморобній дошці Євмінова. Робить на ній вправи 40 років. Так підтримує хребет здоровим
Черкасець Анатолій Ярема висить на саморобній дошці Євмінова. Робить на ній вправи 40 років. Так підтримує хребет здоровим

60-річний Анатолій Ярема з села Юрчиха Кам'янського району Черкащини 40 років тренує хребет за допомогою дошки Євмінова. Кілька разів пристрій удосконалював.

— Якщо хребет почав давати збої, то його не можна повністю вилікувати й забути про недугу. Треба змінити спосіб життя й постійно працювати над своїм здоров'ям. У мене ще на початку 1980-х у хребті утворилася грижа. Лікарі сказали, що допоможе лише операція, бо грижі не розсмоктуються. Але я познаходив різну літературу і виготовив подобу дошки Євмінова.

На тренажері людина може тривалий час лежати під нахилом розслаблена. У цей час тіло під впливом тяжіння витягується,  водночас розрівнюється хребет.

— Дошка має бути максимально гладенька, щоб тіло наче спливало донизу. Дехто при болях у спині чи після важкої роботи витягується висячи, вчепившись у щось руками. Це не дасть ефекту, бо можна висіти максимум хвилину, доки руки потерпнуть. Щоб хребці розійшлися і між ними затекла змащувальна рідина, треба щонайменше 5 хвилин.

Установив дошку на подвір'ї на металевому турніку. Займається чотири рази на тиждень. Висить по 15 хв. Замість ручки для тримання закріпив велосипедне кермо. Його висоту регулюють, тому людина може підібрати собі зручнішу позу.

— За кермо удобно чіплятися й ступнями, якщо лягаю головою вниз. Раніше тримався за дошку, то давило в ноги. Якщо десь щось тисне — не розслабишся.

Дошка 45 см завширшки, майже вдвічі більше за стандартний розмір. Господар пояснює, що так зручніше, коли треба  повертати ноги  вбік. За малої ширини можна впасти з дошки. Найкраще її виготовляти з товстої фанери.

— Вона "грає"під час вправ, — каже Анатолій Ярема. Лягає на дошку, підіймає зігнуті в колінах ноги й починає ними трусити. Дошка під ним гойдається. — Максимальний ефект досягається при трусінні руками, ногами та всім тілом. Тоді витягуються всі суглоби й хребці. Якщо немає можливості зробити чи придбати такий тренажер, раджу класти рівну дошку вдома й робити на ній зарядку. Оптимальний кут нахилу — 45-60 градусів. Один чоловік до мене на костилях приїхав колись. бідкався, що на групі, робить нічого не може, жінка покинула. Порекомендував йому на диван спирать дошку й щодня займатися. зараз ходить на роботу й удруге женився. Ще й узяв набагато молодшу. Як стріну, бува, його на базарі чи в магазині, то аж кланяється і жме руку.

Ріст грижі зупиняють вправами

— Від навантаження на хребет часто травмуються еластичні кільця дисків, які слугують амортизаторами. Від того в них утворюються тріщини, а згодом — грижі, — каже невропатолог 37-річний Василь Товкун із Черкас.

Радить на ранніх стадіях зупиняти ріст гриж.

— Варто зміцнити м'язи спини, які братимуть частину навантажень на себе. Регулярні витяжки на дошці Євмінова дають змогу хребту розслаблятися, знімати навантаження на кільця. При витягуванні збільшується прилив крові до дисків.

 

Зараз ви читаєте новину «На похиленій дошці лежать 15 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути