вівторок, 30 травня 2017 05:46

На гепатит хворіють раз у житті

Автор: ФОТО З САЙТА www.stom19.ru
  Дитина може заразитися гепатитом Б у стоматолога
Дитина може заразитися гепатитом Б у стоматолога

Гепатит Б у дітей буває рідше, ніж у дорослих. Проте розвивається швидше і стає хронічним. Діти мають незрілу імунну систему. Вона не бореться з вірусом.

— Цей різновид гепатиту батьки передають дітям через слину та кров, — каже столичний гепатолог Людмила Танкевич, 46 років. — Був випадок — заразили, коли годували зі свого рота. Скільки не кажи, щоб не пережовували, не слухають. А тоді опускають очі та приводять хворих дітей.

Гепатит Б — вірусне запалення печінки. Спочатку зникає апетит, виникає нудота, біль у животі. Тіло жовтіє, а сеча темнішає. Симптоми з'являються від шести тижнів до шести місяців після зараження.

— Перші два місяці мати може не бачити, що дитина хвора. Вірус розвивається в організмі непомітно, доки шкіра дитини не стає блідо-лимонна. За тиждень перетворюється на жовто-зелену. Так може тривати місяць-півтора. Далі на три-чотири місяці настає затишшя.

Жовтяниця поступово зникає. Нормалізуються апетит, сон, активність, показники крові. Без лікування гепатит проявляється знову.

— Печінка виробляє кислоти, що розчиняють жири й допомагають перетравити їжу. Через вірус вони стають токсичні, роз'їдають клітини печінки. Хворі діти ночами чухаються. Усе через застій жовчі та підвищений рівень білірубіну. Це жовчний пігмент у крові, який є отруйним. Тіло вкривається коричневими плямами та збільшуються печінка й селезінка.

Гепатит Б передається статевим шляхом. А також у побуті — при спільному користуванні предметами особистої гігієни. Це може бути зубна щітка, нестерилізовані голки для проколювання вух, введення ліків внутрішньовенно, стоматологічні інструменти.

— Недугою, як і вітрянкою, хворіють раз за життя. Тоді виробляється довічний імунітет.

Тягнути з лікуванням не можна, інакше дитина заражатиме оточуючих. Якщо гепатит запустити, він перейде в хронічну форму та переросте в цироз. Печінка кам'яніє й людині потрібна її пересадка.

Хворим на гепатит дітям призначають постільний режим. Виключають смажену, жирну, гостру їжу. Рекомендують варене м'ясо та рибу, овочеві супи, сир, вівсяну, гречану, манну каші, киселі, мед. Призначають ліки для загоєння печінкових клітини, жовчогінні препарати, спазмолітики та вітаміни груп В, С, А, Е.

— Найнадійнішим способом профілактики гепатиту Б є вакцинація. Її роблять тричі — в першу добу після народження дитини, в один та шість місяців, — каже Людмила Танкевич.

Зараз ви читаєте новину «На гепатит хворіють раз у житті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути