Ексклюзиви
середа, 30 вересня 2009 18:02

На час депресії вдягають червоні окуляри

— Без настрою людина може бути максимум два дні. Потім починається депресія, — розповідає столичний психолог Наталія Омельченко, 38 років. — Найрозповсюдженіші симптоми — хвилювання й відчуття порожнечі. Потім безнадійність, почуття провини, безпорадність. Багато людей втрачає цікавість до своїх захоплень, у них знижується активність, з"являється слабкість. Болить голова і зникає апетит.

Хвороба виникає через зміну погоди, негаразди на роботі й в особистому житті, політичну нестабільність тощо. Життєвий тонус знижується, організму бракує гормону, що відповідає за психологічний стан, — серотоніну.

Психолог радить боротися з депресією. Наприклад, узяти кольорові олівці й малювати що заманеться.

— Якщо переважає червоний колір, причина депресії — гнів. А якщо чорний та сірий — смуток і тривога. Поганий антидепресант алкоголь, бо може викликати залежність. Потрібно себе чимось зайняти. Корисні танцювальна терапія або спортивне навантаження: біг, йога, гімнастика. Можливе ще голодування, але тільки під суворим наглядом лікаря.

20 років поспіль психологи практикують люксотерапію. Зранку та ввечері хворий упродовж години дивиться на яскраве світло лампи. Терапія допомагає поліпшити настрій при сезонній депресії.

— Не потрібно плутати пристрій для люксотерапії з ультрафіолетовими лампами. Він не шкодить очам, — пояснює Вадим Караваєв, 39 років, з психосоматичного центру медицини та психології в Донецьку. — Потрібно сидіти близько від джерела світла, не можна відволікатися.

Люксотерапія не викликає залежності й не має побічних ефектів. Але якщо від неї болить голова, нудить, кидає в піт, краще припинити лікування.

— Я в Канаді купив антидепресивні окуляри з червоними скельцями і практикував на собі, — ділиться Анатолій Чуприков із медичної академії післядипломної освіти. — Заплатив 5 тисяч гривень. Але депресія все одно повторюється щоосені.

Антидепресанти шкодять вагітним

Якщо жінка вживає антидепресанти під час вагітності, дитина може народитися хворою. Про це кажуть данські вчені. Вони дослідили півмільйона вагітних. На останніх місяцях вагітності в плода виникають серцеві патології. З часом у дитини може розвинутися серцева недостатність.

Лікарі радять припиняти приймати такі ліки ще до початку вагітності.

Павло СИВОКІНЬ

Зараз ви читаєте новину «На час депресії вдягають червоні окуляри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути