понеділок, 30 вересня 2013 00:30

М'язи вигрівають маззю на зміїній отруті

— Раптово почала боліти нога вище коліна. Думала, перелом. Та на знімку й тріщини нема. Травматолог каже, мабуть, міозит — запалення м'язів. Десь застудила. Порадив мазі гормональні. Знаю, що до них звикають. Тож лікуюся сама, — каже 73-річна Ніна Іващенко з Конотопа на Сумщині.

Відварює три картоплини, розминає. Теплі прикладає через тканину до ноги і замотує вовняною хусткою. За годину біль ущухає.

— Тоді все змиваю, трохи змазую одеколоном. Знову загортаю і лягаю спати. Робила так три дні підряд. На ранок боліло, лише коли ступала. Також розм'якшую масло біля плити. Всипаю чайну ложку сухого цвіту ромашки, перемішую і мащу двічі на день. За тиждень болі минають.

Міозитом у народі називають усі болі у м'язах — через травми, зокрема спортивні, чи коли продує, говорить столичний невропатолог Віталій Осташко, 46 років:

— Справжній буває рідко. Погано піддається лікуванню, руйнує м'яз. Від народних засобів не мине, потрібний курс ліків. Частіше м'язи болять від застуди, грипу. Тоді помічні зігрівальні компреси. Тканину змочіть у гарячій воді, посипте гірчицею і закутайте хворе місце. Тримайте, доки охолоне. Допоможуть мазі на бджолиній та зміїній отрутах. Їх продають в аптеках. Найкращі з живокостом, особливо коли застудилися. Перестає ломити кістки й суглоби.

Не радить грітися при радикуліті. Тоді біль різкий, в одному місці. Сильнішає, коли рухається хребет.

— Звичайні болі — ниючі й тягнучі, без нападів. Посилюються, якщо натиснути пальцем. Часом здається, що болить усе тіло. Тоді прогрійтеся відваром хвощу. В народі кажуть, він чистить кров. Кип'ятять склянку води, заливають окропом чотири столові ложки сушеного хвощу, настоюють із півгодини. Половину п'ють зранку, решту ввечері.

Зараз ви читаєте новину «М'язи вигрівають маззю на зміїній отруті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути