понеділок, 06 листопада 2017 07:46

Мозоль болить посередині, папілома — з боків

Автор: www.alcostad.ru
  Щоб позбутися мозолів, роблять ванночки для ніг. Розпарюють ступні содою та очищають пемзою. Нарости змащують лимоном, гліцерином та спиртом
Щоб позбутися мозолів, роблять ванночки для ніг. Розпарюють ступні содою та очищають пемзою. Нарости змащують лимоном, гліцерином та спиртом

— Ще влітку помітила в онуки на стопі якусь скабку. Спека ж, дитя босоніж в родичів у селі бігає, от і загнало десь. Підковирнула голкою, шматок витягла. А інший, подумала, сам вийде, — розповідає 57-річна Ольга Любченко з Києва. — Мазала те місце йодом. А воно засохло, загрубіло і стало наче мозоль. От тільки в центрі вже не одна заноза, а кілька. Воно не болить і не турбує, каже онука.

— Нарости на ногах з'являються, коли в організмі є грибки чи віруси. Збудник може сидіти в рані якийсь час. А коли імунітет дає збій, починає розмножуватися, — каже столичний дерматолог Олена Костенко, 50 років. — Лише лікар може розрізнити звичайний мозоль, наприклад, від вірусної папіломи, що називають бородавкою, гускою, шпицею. Звичайний мозоль болить, якщо тиснути на нього посередині. Коли ж біль виникає, як тиснути з боків — це може бути бородавка.

Якщо не лікувати, можна запустити розповсюдження інфекції по всій стопі чи проникнення її вглиб ­тканин.

— Нарости можна прибрати лазарем або азотом за кілька хвилин. Після цього їх слід обробляти протигрибковими чи антибактеріальними мазями.

Радить користуватися ортопедичними устілками, що рівномірно розподіляють навантаження на стопу. Щовечора робити ванночки дня ніг. Парити в соді, щоб розм'якшити й очистити пемзою загрубілу шкіру.

Мозолі змащують лимоном, гліцерином і спиртом.

— У чайну ложку капаю по кілька ­крапель соку лимона, гліцерину та спирта, — каже 50-річна Галина Іванченко з Броварів на Київщині. — Розмішую зубочисткою. Вмочую в цю рідину невеликий шматок вати. Вона вбирає все, мов губка. Кладу її на мозоль, приклеюю пластирем. Роблю так щодня з тиждень. Потім розпарюю ноги й відчищаю пемзою. Злазять навіть найгрубіші мозольні нарости.

— Якщо якась рана чи щось підозріле — прикладаю прополіс. І теж тримаю кілька днів. Він лікує та розм'якшує.

Зараз ви читаєте новину «Мозоль болить посередині, папілома — з боків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути