Ексклюзиви
понеділок, 19 березня 2018 05:06

"Модними" серед молоді стають синтетичні наркотики

— Я дізнався, що мій 13-річний син вживає наркотики. Був спокійний, відповідальний, добре вчився. Став дуже нервовий, дратівливий, із відмінника скотився до трієчників. У нього різко змінилися звички в режимі дня. Про залежність дізналися за допомогою спеціального тесту, який купили в аптеці. Звернулися до нарколога, — розповідає 40-річний Володимир Яворський зі Львова.

За даними Міністерства охорони здоров'я, вперше діти пробують алкоголь і наркотики у 10–12 років.

— Серед молоді зараз "модними" вважаються синтетичні наркотики. Їх легко можна дістати в нічних клубах, — каже нарколог Леся Довга, 48 років. — Наркотики й без того шкідливі, а синтетичні ще й страшенно токсинами б'ють по печінці та підшлунковій, а також впливають на центральну нервову систему. Залежність виникає вже на другий-третій раз вживання. У випадку будь-якої залежності важливо вчасно звернутися до фахівця по професійну допомогу.

Важливим у лікуванні від залежності є бажання її позбутися.

— Наркологічну залежність лікують у стаціонарі. В період лікування організм наркомана переживає серйозний стрес, що загрожує сильними фізичними та психологічними стражданнями. Тому пацієнт має постійно перебувати під наглядом лікаря. Це чомусь найважче сприйняти залежному та його рідним. Але після проходження повного курсу лікування ви маєте шанс присвятити себе саморозвитку, сім'ї, подорожам. Тоді як затягування залежності врешті позбавляє вас шансу навіть на саме життя.

У програму лікування входить не лише медикаментозна терапія, а й психотерапія, психологічна допомога сім'ї хворого, програма соціальної адаптації.

На думку лікарів-практиків, які щодня працюють із сотнями пацієнтів, повністю побороти будь-яку залежність без медичної допомоги майже неможливо. У спеціальних закладах пацієнтам допомагають позбутися наркологічної, алкогольної та харчової залежності, ігроманії.

Зараз ви читаєте новину «"Модними" серед молоді стають синтетичні наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути