четвер, 19 червня 2008 17:06

Повільні вправи оздоровлюють організм за півроку

Автор: фото: Наталія РЕКУНОВА
  Звіад Арабулі показує вправу ”Ластівка”. Її можна робити, спираючись руками на спинку стільця. Головне — добре прогнути спину, згинаючи ногу назад. Коли ж опускаєте вниз, тягніть носок. Вправа підходить для лікування целюліту
Звіад Арабулі показує вправу ”Ластівка”. Її можна робити, спираючись руками на спинку стільця. Головне — добре прогнути спину, згинаючи ногу назад. Коли ж опускаєте вниз, тягніть носок. Вправа підходить для лікування целюліту

Звіад Арабулі, 42 роки, працює тренером із "ходу" у столичному спортивному клубі, що розміщений у торговельно-розважальному центрі "Плазма" на Петрівці. Заняття тут коштує 35 грн.

Систему вправ для оздоровлення організму розробив 20 років тому. У 22 роки Звіад хворів на хронічний астматичний бронхіт, хронічний холецистит та панкреатит. Каже, все почалося із бажання вилікуватися.

— Тоді мені до рук потрапила книга з хатха-йоги, — згадує чоловік. — Вона була неповною, але глава про повільні вправи збереглася. Там було написано, що імітуючи рухи первісних людей, можна зміцнити й оздоровити своє тіло. Головне, робити вправи повільно і правильно дихати.

Кожну з шести вправ з книги треба було виконувати неквапом, до 2 хв. Загалом тренування займало 12 хв. на день.

— За два тижні м"язи збільшилися на 2 сантиметри, хоч я не використовував жодних знарядь. Це мене ще більше зачепило, адже виходило, що м"яз виріс через подвійне навантаження. Тоді я зрозумів, що головне — повільні рухи. Вони заставляють працювати і біцепс, і трицепс. Як результат, організм оновлюється.

За шість місяців тренувань хвороби минулися і досі не проявляються. Звіад Арабулі удосконалив систему, тепер у ній 50 вправ.

Найперше нормалізується обмін речовин

— Починаємо вправою для м"язів спини та живота "хода мавпи". Вона передбачає повільне перевалювання з боку на бік. Потроху піднімаємося до лопаток і шиї. Вправу "китайський болванчик" я рекомендую людям із підвищеним тиском. Тут одночасно працюють м"язи шиї, лопатки і хребет. Далі переходимо до мімічних м"язів, — інструктор морщить обличчя. Зовні наче міняє дві емотивні маски — противну і здивовану. Все це робимо, аби розігріти м"язи. Далі тренуємо очні.

Розповідає, що м"язи обличчя та шиї старішають швидше, бо ми їх не напружуємо.

— Було у мене кілька пацієнток, у яких клацала щелепа. Одна жалілася, що чоловік через неприємний звук відмовлявся з нею вечеряти. За кілька тижнів клацання зникло, бо м"яз зміцнився.

Другий етап "ходу" — зміцнення нижньої частини тіла, аж до пальців ніг. Тут застосовують розтягування і вправу "велосипед". Для зміцнення зв"язок ніг хлопають ступнями.

— Завдяки повільному виконанню немає зривів чи розтягнень. Організм усе сам контролює і вчасно дає сигнал зупинитися.

Арабулі стверджує, що найперше нормалізується обмін речовин, людина почувається здоровішою, краще спить. Далі оновлюються суглоби та хребет, а потім і кровоносна система.

— Не треба боятися, що у когось слабка спина — значить, її організм розвиватиме першою, — пояснює Арабулі. — Людина навіть підростає, бо диски хребта оновлюються і стають товстішими. Тоді як з роками без тренувань вони стираються. На два сантиметри точно виростете.

Аби оздоровитися, достатньо виконувати вправи двічі-тричі на тиждень. Краще увечері, щоб після навантаження відпочити. Звіад Арабулі радить не їсти за 2 год. до тренування, а після нього прийняти теплий душ.

Як знайти

У Києві Звіад Арабулі тренує дві групи біля станції метро Петрівка і Мінська. Записатися можна за телефоном: 8 067 230 95 39. Детальніше про систему вправ можна прочитати на сайті — www.hadu.ru

Зараз ви читаєте новину «Повільні вправи оздоровлюють організм за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути