пʼятниця, 21 жовтня 2011 05:30

Масаж хребта повертає зір

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Восени до окулістів приводять багато школярів.  Зір падає через місяць інтенсивного читання
Восени до окулістів приводять багато школярів. Зір падає через місяць інтенсивного читання

— Цього року син пішов до першого класу, у кінці вересня помітила, що жмуриться, коли читає і пише, — каже вінничанка 37-річна Марина Завадюк. — Лікар виявив, що зір упав більш як наполовину. На праве око син бачить на 60 відсотків, а на ліве — лише на 30. Окуліст пояснив, що так розвивається короткозорість.

Недугу раніше вважали спадковою, тепер — набутою. Восени до окулістів приводять багато школярів.

— У школі посилюється навантаження на очі. Результати проявляються вже через місяць інтенсивного читання, — пояснює обласний офтальмолог Марія Дяченко. — Діти багато  пишуть, довго сидять в інтернеті, мало гуляють. Сильно псує зір гра на мобільному телефоні — ним балується кожен другий.

За комп'ютером дітям можна сидіти не довше як 30 хв. на день. Перед телевізором — лише 20 хв., на відстані 2 м. Від очей до зошита має бути відстань не менш як 30 см. Слід робити перерву між домашніми завданнями щонайменше 10 хв.

— Щоб поправити зір, робіть зарядку для очей. Кожну вправу повторюйте тричі. Наклейте на вікно в кімнаті дитини червоний кружечок. Хай сідає перед вікном за 30 сантиметрів від скла, дивиться на круг, потім переводить погляд вдалечінь на якийсь будинок. Краще роздивлятися на ньому дрібні деталі. Потім хай водить очима вгору, вниз, вліво, вправо. Швидко моргає. Робить кругові рухи очима.

У 6-річної доньки киянки Анжели Богун, 32 роки, у першому класі також різко погіршився зір.

— У мене короткозорість, у мами моєї теж. Думала, що дитині це передалося. Але лікар у поліклініці сказала, що ні, бо в садку зір був нормальний. Погіршився у школі. Пояснила, що таке трапляється з половиною дітей. Видала довідку, що донька має сидіти на першій парті. Заборонила дивитися телевізор, комп'ютер, порадила менше читати.

Корисно їсти більше чорниці, солодкого перцю, дивитися на захід і схід сонця.

— Лікарка пояснила, що зір пов'язаний із хребтом. Діти не звикли довго сидіти, а через навантаження на спину напружуються м'язи. Кров гірше поступає до голови, це шкодить очам. Тому слід робити вправи, масаж хребта.

Зараз ви читаєте новину «Масаж хребта повертає зір ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути