Цвіт липи унікальний за своїм складом: дубильні речовини, каротин, вітамін С, фітонциди, спирт фарнезол. Травники кажуть, завдяки цьому він і лікує.
— Здавна відомо, що липовий чай знижує жар, вгамовує біль, має протизастудну та бактерицидну дію, — говорить Євген Товстуха, 71 рік, головний лікар авторського "Фітоцентру" в Яготині. — Він зніме спазм при головному болю та неврозах. Пити його рекомендую з медом.
Для індивідуальних потреб краще заготовляти цвіт самому. Збирати у першій половині липня в місцях, віддалених від дороги (парках, лісах). А сушити треба в тіні, уникаючи прямих променів сонця.
— Я часто готую липовий чай, особливо влітку, коли жарко, — розповідає киянка Ольга Капушинська, 62 роки. — У спеку він добре знімає втому, бадьорить. Але не варто ним зловживати, кажуть, напій може послабити зір.
Поділилася Ольга Капушинська своїм рецептом заварювання чаю: столову ложку липового цвіту, сухого чи свіжого, залити склянкою окропу і дати настоятися 5–10 хв. Додати за смаком цукор чи мед.














Коментарі