середа, 23 серпня 2006 20:59

Куяльницькими грязями лікують ревматизм

Автор: фото: Валентин КУЗАН
  Киянка Галина Захарівна у столичній бальнеолікарні лікує остеохондроз підводним душем-масажем
Киянка Галина Захарівна у столичній бальнеолікарні лікує остеохондроз підводним душем-масажем

Кияни, які проводять відпустку в столиці, теж можуть оздоровитися. У міській курортній бальнеолікарні "Укрпрофоздоровниця" пацієнтам пропонують курс підводного масажу, грязе- та воскотерапію. Тут можна розім"яти м"язи на тренажерах чи зняти стрес у душі. Пацієнти лікуються амбулаторно — приходять на процедури у зручний для себе час, з 9.00 до 20.30.

— Для оздоровлення киян ми зібрали сто десять видів та методів лікування, — пояснює Микола Ткачов, 63 роки, головний лікар закладу. — Приймаємо всіх, окрім дітей до десяти років. Путівка на 21 день коштує 720 грн. Можна оплатити окремі послуги.

Лікарі призначають три-чотири процедури, які треба пройти принаймні по сім разів. Вийде повний курс — 21 день. Тим, кому часу бракує, радять прийняти основну терапію хоча б п"ять разів.

У приміщенні водогрязелікарні одразу виникає відчуття, що тут багато води. Хоч її й не видно. У коридорах черги невеликі. З правого крила доноситься запах сірководню — там лікуються грязями.

— Використовуємо одеський матеріал з Куяльницького лиману, — розповідає Микола Федорович. — Він кращий навіть за мінерали Мертвого моря. Вони ж мертві, а у Куяльнику все живе.

Лікар призначає пацієнтам схему оздоровлення: озокерит, грязь (тампони при лікуванні безпліддя, обертання з електрофорезом на хворі суглоби, промивання проти пародонтозу), ванни і душі (для опорно-рухової, нервової та серцевої систем), фізичні вправи на колись травмовані кінцівки, масажі.

Олександра Іванівна, пенсіонерка зі Святошинського району, в лікарні уперше.

Лікарі порівнюють цілющу силу душу із голковколюванням

— Сорок сім років я пропрацювала на будівництві, — каже жінка. — Тепер болять коліна. Тому й взяла путівку на воскові процедури, обертання озокеритом — гірським воском з Карпат. Лікарі запевняють — якщо проходитиму курс хоча б раз на рік, забуду про біль у суглобах.

Особлива гордість закладу — ванни та душі. Тут відновлювалася після операції у Бостоні (США) Настя Овчар.

— Вона приймала кисневі ванни, для поліпшення кровообігу у пересадженій шкірі, — згадує Микола Ткачов і радить: — Така процедура необхідна всім, хто перепрацьовує. Адже від роботи серцево-судинної системи залежить самопочуття і витривалість.

Ванни розподіляються за недугами: ревматикам — сірководневі (такими лікують у Сочі на курорті Мацеста), людям із хворими суглобами — скипидарні, а з розхитаними нервами — йодобромні. Останнім пропонують ще й душ з гідролазером. Він теж добре знімає стреси.

Найбільшу популярність має підводний душ-масаж. Тут щодня приймають пацієнтів із остеохондрозом, ожирінням, поліартритами, порушенням обміну речовин, целюлітом. Лікарі порівнюють цілющу силу такого душу з голковколюванням. Тільки замість голки рефлекторні точки подразнює струмінь води.

— Раніше я була постійною клієнткою, — розповідає киянка Галина Захарівна. Вона лікує остеохондроз. — Після розвалу Союзу приходжу значно рідше. Але лікування не полишаю.

Офісним працівникам медики радять пройти масаж. Ручний або механізований.

— Відвідувач обирає сам, що більше до вподоби, — пояснює головний лікар. — Маємо кушетки для автоматичного масажу в шести положеннях: лежачи на спині (по хребцях їздить спеціальний валик) та окремо на кожен орган опорно-рухового апарату (спину, ноги, куприк).

Щодня приходять до 500 киян

Київська міська курортна бальнеолікарня "Укрпрофоздоровниця" (м. Київ, вул. Попудренка, 34) працює шість днів на тиждень. Щодня приймають до 500 пацієнтів. За 22 роки роботи у лікарні оздоровилися 220 тис. киян.

Санаторії є у Кончі-Заспі та Ворзелі

На оздоровчі процедури кияни можуть поїхати до санаторно-курортних комплексів під Київ. Це "Жовтень" у Кончі-Заспі та "Україна" й "Перемога" у Ворзелі. Ці оздоровниці призначені для хворих з порушеннями серцево-судинної, нервової системи, захворюваннями органів дихання і опорно-рухового апарату.

Зараз ви читаєте новину «Куяльницькими грязями лікують ревматизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути