Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2018 06:50

Купання в холодній воді спричиняє бронхіт

Автор: WWW.SPLETNIK.RU
  У спеку на горло негативно впливає перепад температур. Не можна їсти морозиво, пити крижану воду. Напої мають бути кімнатної температури
У спеку на горло негативно впливає перепад температур. Не можна їсти морозиво, пити крижану воду. Напої мають бути кімнатної температури

— З відпочинку в Туреччині киянка 6-річна Аліна привезла бронхіт і температуру, яка не збивалася, — розповідає Євген Симонець, 40 років, столичний пульмонолог.

— Кашляти почала ще вдома. Та батьки вирішили все ж поїхати в місто Мармарис — щоб не пропадала путівка. Там, на відміну від інших курортів, холодніше море. Після купань у дитини піднялася температура, турецькі лікарі призначили курс антибіотиків. Мати й далі водила малу купатися. У Київ Аліну привезли, як ганчірку. Була в'яла і з сильно вираженим бронхітом.

Лікар призначив дитині на тиждень ще один курс антибіотиків широкого спектру дії. Крім них ніщо не могло збити температуру. Трималася на рівні 38,5 градуса навіть після жарознижувальних засобів. Була загроза виникнення запалення легенів. Антибіотики подіяли на третій день прийому. Температура спала, мокротиння почало відкашлюватися. Призначили інгаляції в небулайзері п'ять разів на день препаратами, які розширили просвіт бронхів. Після них дівчина стала відкашлювати харкотиння.

— На організм дитини вплинула велика кількість антибіотиків. Треба було рятувати мікрофлору кишечника. Призначив не пробіотики, а БіоГаю. Це масляний розчин. П'ять крапель розводять у чайній ложці води і вживають раз на день.

Засіб приймають стільки днів, скільки й антибіотики.

— Цього року специфічне літо. Ніби й спека, але разом із тим холодно. Скільки разів матері жалілися, що дитина захворіла після прогулянки. Щоб захистити від вітру, одягають кофту, під якою тіло пітніє. Коли її знімають, дитину обдуває холодним — з'являється кашель.

Багато людей на пікніках у спеку лізуть у воду і застуджуються. На собі це теж перевірив. На дачі косив траву, потім пішов скупнутися. Нирнув — і відразу вискочив. Аж мурашки пішли по тілу. Вода холодна, а тіло перегріте.

Не менш згубно діє на людину перепад температур при вживанні холодних напоїв чи морозива.

— Лікую 75-річну жінку, яка захворіла від води для гусей. Уранці набирає в балії та тазики, щоб прогрілася на сонці. Увечері випускає туди птицю поплавати, бо поблизу для них немає водойми. На рентгені побачили запалення легенів. Призначили антибіотики та відхаркувальні спазмолітики. За 10 днів вона була в нормі.

У людей похилого віку гірше працює імунна система. Їм шкодить навіть нетривале охолодження. Достатньо потрапити під дощ чи випити холодного компоту, щоб захворіти.

Якщо людина відчуває першіння в горлі, не треба заліковувати проблему смоктанням льодяників.

Найчастіше в таких випадках виникає гострий тонзиліт — запалення мигдаликів. Воно може перерости в ангіну, яка дає ускладнення на серце, нирки, легені та головний мозок.

— Маю знайомого батюшку, який собі та дітям при першінні горла полоще його кагором, — додає лікар. — До чого тільки люди не додумуються при самолікуванні. Полощуть тим, що є під рукою. Найчастіше — відваром ромашки та календули. Такий хоч і має протизапальну дію, але тільки механічно змиває наліт із мигдалин. При потраплянні бактерій полоскання травами ефекту не дасть. Потрібно вбити збудника. Зробити це можуть препарати з бактерицидним ефектом.

Зараз ви читаєте новину «Купання в холодній воді спричиняє бронхіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути