середа, 28 грудня 2005 17:26

Криві ноги зробили стрункими

Олена Усач до свого 15-річчя старалася після шкільних уроків сидіти вдома. А на вулиці, якщо і показувалися, то завжди — у довгій сукні. Через вроджену патологію нирок дівчина хворіла на вірусну деформацію кісток — її ноги були подібні до букви "О".

Говорити про здоров"я нелегко — люди намагаються приховати свої проблеми. Говорити з дівчатами — вдвічі складніше. Тому ми спочатку домовилися з Оленою, що не будемо її фотографувати. Це рішення було делікатним і щодо читачів, і, насамперед, до героїні.

— Мене змалечку дражнили кривоногою, казали "ноги колесом", або "он покотилася", — пригадує дитячі образи Олена. — А мені було не до краси. Танців, гулянок я боялася. Та й ходити було важко — кроки давалися з болем.

Першу операцію дівчинці зробили перед школою. Щоб зняти навантаження з кісток, розсікли біля них м"язи. Лікарі сподівалися, що почнуться зворотні процеси —  кістки самі випрямляться. Але нічого такого не сталося. Однолітки Лєни росли, а вона з кожним роком ніби меншала, бо ноги викривлялися усе більше й більше. Якось, пригадує, приїхав хрещений батько з Миколаєва. Побачивши її, сказав: треба витягуватися на турніку. Батьки Олени готові були слухати що завгодно, тільки б урятувати дочку. Тато навіть змайстрував перекладину в квартирі. Та через тиждень "занять" Олену поклали в лікарню — фізичні навантаження погіршили її стан.

Однолітки Лєни росли, а вона ніби меншала, бо ноги викривлялися усе більше й більше

— Коли запропонували другу операцію, я спочатку не погоджувалася, — каже дівчина. — Від першої у мене залишилися не дуже приємні спогади. Після наркозу боліла голова, надрізи на ногах довго не гоїлися, зуділи шви. Але мама наполягала: операція майже безкровна, і є надія, що за рік ноги стануть стрункими.

У спеціалізованому відділенні ортопедії та травматології приватного підприємства "Ладістен" дівчину оглянув лікар, зробив рентгенівські знімки і призначив курс лікування. Упродовж року їй мали зробити дві операції — спочатку на одній, а потім на другій нозі. Це була, як кажуть лікарі, безкровна технологія. На кінцівці робиться повздовжній надріз глибиною близько 1 см, у нього вводиться міні-долото, яке у визначеному місці ламає кістку. Перелом фіксують на три-чотири місяці апаратом Ілізарова. Затиснута "лещатами" кістка зростається рівно.

— Коли зняли апарат з правої ноги, я не повірила очам, — розповідає Олена. — Моя нога була стрункою. Спочатку боялася, що з часом вона знову почне гнутися. Та коли прооперували ліву — страхи минулися. Я навіть "підросла" на 7 см, які раніше "крав" у мене вигин.

Нині Олена вчиться у Київському національному університеті ім. Шевченка. І залюбки носить короткі спідниці та модні штани-капрі.



Безкровна операція


"Деформації кісток трапляються нерідко. Як правило, при вродженій патології нирок, — пояснює Віталій Векліч, 52 роки, завідувач спеціалізованого відділу ортопедії та травматології ПП "Ладістен". — У випадку з Оленою ми мали деформацію стегна і гомілки. Щоб її виправити, зробили два переломи, а потім зростили кістки".

Перевага таких операцій у тому, що вони проводяться з мінімальною шкодою для кінцівки. Надріз шкіри не більш ніж 1 см, тому немає ні кровотечі, ні ускладнень.




Апарат Ілізарова
Ортопедичний апарат російський лікар-травматолог Гаврило Ілізаров розробив у 60-ті роки минулого століття. За його методом деформації лікують, вставляючи в кістку титанові стержні, які фіксуються півкільцями. Пацієнт переважно обходиться без милиць, людина розумової праці може навіть ходити на роботу.

Зараз ви читаєте новину «Криві ноги зробили стрункими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути