Фітотерапевт Олена Світко, 57 років, протягом жовтня щодня ковтає цілими з кісточкою дві–три ягоди кизилу.
— Кісточка виводить каміння з жовчного. Заковтую для профілактики, — пояснює.
Кісточки кизилу замовляє в знайомих, які його вирощують. Ягоди переробляють на пюре, джеми, настоянку.
— Десять кісточок кизилу проварити півгодини у півлітрі води — допоміжні ліки від проносу. В кого росте кизил, той не має не тільки проносів, а й колітів, виразок. У сезон поїсти ягід — і нормалізується робота кишківника. Ягоди кизилу терпкі на смак, але приємні, якщо їх заморозити у морозилці. Розмерзлі — м'які й солодші. Містять багато вітамінів А й С. Можна кидати в чай. Взимку їх корисно їсти замість лимонів — і дешевше. Кизил не шкодить гіпертонікам. Можна давати дітям. Усі червоні ягоди мають антиоксиданти й знижують ризик онкохвороб.
Коментарі