понеділок, 03 жовтня 2016 07:45

Кашлюк не минає два-три місяці

Автор: ФОТО З САЙТА www.o-krohe.ru
  Кашлюк починається як легка застуда. Але за кілька тижнів біль у горлі та нежить проходять, а кашель залишається. Між приступами дитина виглядає здоровою
Кашлюк починається як легка застуда. Але за кілька тижнів біль у горлі та нежить проходять, а кашель залишається. Між приступами дитина виглядає здоровою

— 2-річний син не міг спати через приступи кашлю. Найгірше було вранці та вночі. Весь день Сашко грається, а ввечері задихається. Здавалося, груди викашляє, — каже киянка Кароліна Шпоротюк, 34 роки. — Педіатр уперто лікував застуду. Коли на день було по 10 приступів, наробила переполоху й нас поклали до лікарні. Там шпигали сина антибіотиками від бронхіту. Від них тільки шкода кишечнику. Щоб не з'їв — поносив.

Жінка написала заяву, щоб їх відпустили з лікарні. Поїхала жити до батьків у село. Щоранку носила сина на кілька годин гуляти до річки, дихати вологим повітрям. Від того приступів було удвічі менше. В сусідки брала кобиляче молоко й напувала дитину. Давала ліки, що призначив тамтешній сімейний лікар. За місяць кашель зник, але надірвалося горло. Ще тиждень після того мав хриплий голос.

— Кашлюк — це 100-денний кашель, — каже 55-річний Євген Комаровський, педіатр із Харкова. — Перші два тижні нічим не відрізняється від звичайної застуди. А потім з'являються задушливий кашель, від якого дитина синіє. Буває й у дорослих, але в легшій формі. Вони його не помічають, адже немає нападів. В Україні 10 років триває епідемія кашлюку, але це приховують. Ним хворіють майже всі діти, кашляють цілими дитячими садами й класами. Ми не знаємо статистики смертності. Хворий може померти від зупинки дихання. При цьому в усіх довідках буде написано "запалення легень".

Хворобу викликає бактерія "кашлюкова паличка". Передається повітряно-крапельним шляхом. Дитина найбільш заразна на початку хвороби. Що молодша, то типовіше проявляється недуга — напади кашлю з блювотою та зупинкою дихання. У ці перші два тижні необхідно вбивати паличку. Далі дитина стає не заразна, не потрібно колоти антибіотики.

— Якщо кашель почався з 39-градусної температури, це точно не кашлюк, — продовжує. — На бронхах є вирости — війки, що рухають мокроту. Вона захищає дихальні шляхи. Особливість кашлюкової палички — розмножується на цих війках і дає імпульси в мозок. Кашлюк — хвороба не дихальної, а нервової системи. Якщо навіть убити паличку антибіотиками, раніше ніж за два-три місяці не мине. Хворий має викашлятися. Медики можуть лише призначити ліки, що зроблять приступи рідші. Раніше мам із такими хворими дітьми відсилали жити до річки, щоб дихали сирим повітрям.

Якщо увагу дитини відволікають, то кашлятиме менше. Батьки мають знаходити для неї зайняття й іграшки. У кімнаті, де спить малеча, має бути вологе, прохолодне повітря 16 градусів. Потрібно тепло одягати. Парити ноги й натирати груди не варто. Тоді кількість нападів кашлю збільшиться.

5 років захищає людину вакцина від кашлюку. Щеплять півторарічних дітей. Для їх організму недуга найнебезпечніша. Дорослі переносять кашлюк без нападів.

Зараз ви читаєте новину «Кашлюк не минає два-три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути