вівторок, 10 грудня 2019 05:40

Кислуватий запах із рота є ознакою молочниці

  Молочницю ротової порожнини спричиняє грибок роду кандида
Молочницю ротової порожнини спричиняє грибок роду кандида

— Півтора місяця мучилася з ангіною, — розповідає 29-річна Вікторія Сухорук із Миколаєва. — Ледве позбулася, але нажила іншу проблему. Язик і горло обнесло білим нальотом. Запах із рота мерзенний. Пекло так, що нічого з'їсти не могла. Лікар сказав, це молочниця ротової порожнини.

Кандидоз, або молочниця ротової порожнини — інфекційне захворювання. Його спричиняє грибок роду кандида. Він же є збудником вагінальної молочниці.

— У здорової людини ці грибки також є. Живуть на слизових оболонках рота, шлунково-кишкового тракту, статевих органів. За нормальних умов їхню кількість контролює імунітет. Якщо він ослаб­люється, кандида розмножується. Тоді й виникає хвороба, — каже 44-річна Світлана Іщенко, столичний сімейний лікар.

Імунітет послаблюють інфекції й гормональні порушення.

— Грибок любить кисле середовище. Коли людина хворіє на гастрит чи виразку шлунка, може виникнути молочниця в роті.

Тривалий прийом антибіотиків теж призводить до кандидозу. Препарат убиває не лише хвороботворні, а й корисні бактерії. Це порушує мікрофлору.

Причина може бути й у неправильній гігієні. Остерігатися треба людям із зубними протезами. Якщо їх погано чистити й не знезаражувати антисептиками, розвивається запалення. А з ним — молочниця.

Перший симптом недуги — білий сироподібний наліт на язиці. Вкриває також внутрішні стінки щік, піднебіння, задню стінку горла.

Може ставати сіруватим. Знімається легко. Язик під ним набряклий, малиново-червоного кольору. Запах із рота кислуватий, схожий на кефірний.

Інші ознаки — заїди, червоні плями на слизовій щік і піднебінні. З'являється сухість у роті. У важких випадках — утруднене ковтання, наліт поширюється на глотку й стравохід.

Лікують молочницю протигрибковими препаратами на основі ністатину, флюконазолу, леворину. Якщо форма легка, обмежуються мазями, порошками, ополіскувачами й льодяниками. У складних випадках призначають курс препаратів у формі таблеток або капсул.

Змінюють раціон харчування.

— Кандида любить вуглеводи, — додає Світлана Іщенко. — Слід відмовитися від солодощів, випічки, молока, фруктових соків та алкоголю. Вживати теплу їжу з мінімальною кількістю солі.

Зараз ви читаєте новину «Кислуватий запах із рота є ознакою молочниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути