Ексклюзиви
середа, 22 червня 2011 05:45

Кишкова інфекція передається через повітря

Киянка Ірина Малинка, 24 роки, пролежала півтори доби в лікарні з інфекційним кишковим отруєнням:

— Погано себе відчула ввечері, коли прийшла з роботи. Різко заболів живіт, знудило. Не могла встати з ліжка, так було зле. Пила регідрон, робила клізму, щоб почистити кишківник. Але нічого не допомагало. Тоді чоловік відвіз у лікарню. Там мені поставили крапельницю, промили шлунок, дали ніфуроксазид, креон і меверін. За добу недуга минула. Може, зашкодила риба, яку я купила в супермаркеті.

У селі Петрівка-Роменська Гадяцького району Полтавської області місяць тому діти хворіли на невідому кишкову інфекцію. Батьки до лікаря не зверталися, лікували вдома.

— Сину стало зле вранці. Поскаржився, що дуже болить живіт, аж присідав. Губи побіліли, кілька разів пронесло. Дала випити активованого вугілля, ніби полегшало. Надвечір почав сильно блювати. На ранок все пройшло, — розповідає про 5-річного сина Назара Наталія Гуренко, 41 рік. Вона чула, що багато дітей в їхньому селі хворіли на таку недугу з інтервалом у тиждень. Захворювання називає кишковим грипом.

Розрізняють бактеріальні та вірусні кишкові інфекції. Частіше трапляються бактеріальні — сальмонельоз, дизентерія. Вони передаються через воду, харчові продукти, немиті руки. Вірусна — повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період хвороби від декількох годин до п'яти днів.

— При бактеріальних інфекціях людина скаржиться на пронос, блювоту. При вірусних до цих симптомів додається пиршіння в горлі, закладає ніс, піднімається температура. Тому люди називають хворобу кишковим грипом, — каже 38-річна Наталія Ралець, інфекціоніст столичної лікарні №4.

Якщо захворювання не лікувати, може бути зневоднення організму.

— Щодоби до нас поступають по сім хворих. З кожним роком кишкова інфекція дає більше ускладнень з першої доби.

Наталія Ралець радить не приймати препаратів, які швидко зупиняють діарею.

— Часто люди випивають відразу дві таблетки від проносу, як радить реклама. В організмі накопичуються мікроби, але не виходять назовні. Перш за все треба промити шлунок розчином з марганцівки, зробити клізму. Пити велику кількість лужної води, щоб уникнути зневоднення. Можна пити регідрон, розчинений у літрі кип'яченої води.

Зараз ви читаєте новину «Кишкова інфекція передається через повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути