Ексклюзиви
четвер, 17 лютого 2011 09:00

Кишечник немовляти виліз через дірку в животі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Марина Бакаляр із села Петрівське на Одещині годує сина Максима
Марина Бакаляр із села Петрівське на Одещині годує сина Максима

Українські лікарі навчилися оперувати немовлят із вивернутими назовні органами живота. Операцію роблять у перші хвилини після народження. Завдяки цьому виживають учетверо більше дітей.

16 січня цього року у столичному Інституті педіатрії, акушерства та гінекології прооперували Максима Бакаляра. У його животі з правого боку була дірка. Крізь неї виліз кишечник. Хлопчик важив 2400 г.

— Про патологію в дитини узнала на третьому УЗІ, — розповідає 20-річна Марина Бакаляр із села Петрівське на Одещині. Витирає сльози. — Врачі були в шокє — направили в область. Там подтвердилося. Направили в київський ПАГ. Мені робили кесареве. Ніхто не знає від чого це — кажуть, екологія винувата.

Марина побачила сина в реанімації на п'ятий день. Його тримали у кювезі. Хлопчик народився з густим чорним волоссям.

— Визначити, що дитина розвивається з органами зовні черевної стінки, можна на 12-му тижні вагітності, — говорить дитячий хірург Василь Сорока, 56 років. Він оперував Максима Бакаляра. — Більшість таких дітей вдається врятувати.

Операція тривала годину. Дитині вправили кишечник. Живіт був замалий, щоб умістити орган. Тому до країв дірки підшили мішечок із тутопласту.

— У Максима кишечки непропорційні, бо вільно плавали в навколоплодних водах. Це агресивне середовище, яке на 80 відсотків складається із сечі самої дитини. Немовля народжується, починає дихати. Кишечник заповнюється, набрякає. Щоб уникнути больового шоку, немовляті під час кесаревого розтину одразу колють знеболювальне. У хлопчика частина кишки відмерла. Через 10 днів йому зробили другу операцію — видалили мертву частину, два краї вивели на живіт. Їх не можна було зшивати через запалення. Треба буде робити третю операцію.

Марина в середу 9 лютого вперше купала сина у відварі трав. Приходить у реанімацію щодня, приносить суміші. Колисає сина.

— Діти після таких операцій не можуть пити грудного молока, — говорить Василь Петрович. — Годуємо їх через зонд розщепленими сумішами, капаємо амінокислоти, жирові емульсії. У місяць дитина зможе пити їх із пляшечки, смоктати грудне молоко. Максим почав набирати вагу.

Марина каже, чоловік і мати провідують її. Сусіди у селі обговорюють діагноз.

— Такі вади частіше бувають у дітей, яких мами народили в 12–18 років, — говорить Олексій Слєпов, 54 роки, завідувач відділення хірургічної корекції вад розвитку дітей. — До розладів призводять інфекції, неповноцінне харчування вагітної, куріння, алкоголь, наркотики. У Марини Бакаляр була внутрішньоутробна інфекція.

Дітей протягом першого року в Інституті регулярно обстежують, роблять пластику живота. Лікарі кажуть, вони виростають здоровими, займаються спортом.

Зараз ви читаєте новину «Кишечник немовляти виліз через дірку в животі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути