
— Щоб позбутися зайвої ваги, звернулася до дієтолога, — розповідає львів'янка 32-річна Марта Когут. — У клініці підібрали кетодієту. Сиджу на ній із 9 березня. Брала програму на три місяці, щоб скинути 14 кілограмів. За цей час позбулася 10.
При переході на кетодієту обмежують вживання продуктів з високим вмістом вуглеводів. Вони мають становити 10% раціону. Основу харчування становлять жири — 70%, решта — білки.
— Дієту розробили на початку минулого століття для лікування хворих на епілепсію дітей. Завдяки їй зменшувалася кількість нападів. Лише 5–10 років тому почали помічати, що дає побічний ефект — зниження маси тіла. Після того й почали використовувати для схуднення, — каже Оксана Скиталінська, столичний дієтолог.
При кетогенній дієті виникає дефіцит вуглеводів. Роль основного "годувальника" починають виконувати жирові запаси. Тому вони розщеплюються.
— У раціоні можуть бути різні види жирів: масло, сало, авокадо, оливкова олія. Усі листові овочі: шпинат, салат, петрушка, кріп, капуста. Також не крохмалисті — броколі, огірки, помідори. Ягоди можна кислі — журавлину, смородину. — додає Оксана Скиталінська.
Слід повністю відмовитися від цукру, кондитерських і макаронних виробів.
— Не їм картоплі, мучного, солодкого, — продовжує Марта Когут. — З алкоголю — іноді червоне сухе вино. Раз на тиждень — розвантажувальний день. Після нього буває запаморочення, але через добу минає.
За місяць на кетодієті можна схуднути на 15 кг. Постійно сидіти на ній не можна, бо це стрес для організму. Перебудовується обмін речовин. Медики рекомендують дотримуватися її не довше кількох місяців.
— Я перейшла на кетодієту не для схуднення, а для покращення самопочуття. Бо маю проблеми зі щитоподібною залозою. Бачила, що багато людей у захваті від неї. Їм ставало краще. Вирішила спробувати. Однак припустилася помилки — перейшла різко. Наче їла все жирне і смачне. Голодною не була, але на третій день жахливо захотілося солодкого. Дивилася на апельсин і тряслась від цього бажання. Психологічно було важко. Під кінець тижня у мене стали німіти руки й ноги, — розповідає 43-річна Ганна Гальцова з міста Ірпінь Київської області.
— Такі побічні ефекти можуть виникати індивідуально. Узагальнити їх складно, бо всі люди різні, — говорить Вадим Шипулін, київський гастроентеролог.
При кетодієті печінка переходить на "екстрений" режим роботи, збільшується навантаження на неї. Також у зону ризику потрапляє жовчний міхур.
— Кетодієта протипоказана людям із захворюванням нирок, цирозом печінки, діабетикам, вагітним та жінкам, які годують груддю.
Перш ніж переходити на кетодієту, необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем.
Коментарі