Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2018 06:11

Катаракта і глаукома — найпоширеніші причини сліпоти

Катаракта і глаукома — найпоширеніші причини сліпоти

Найчастіші причини втрати зору у світі — катаракта, глаукома й дефект сітківки ока. Поступово хвороби поширюються не тільки на старших людей, а й на молодь. Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві, розповідає, як вберегтися від різкої втрати зору.

— Якщо раніше основними причинами втрати зору були вірусні захворювання, то зараз це й інші хвороби.

На першому місці — катаракта. Раніше це була хвороба літніх людей, зараз значно "помолодшала". Вроджена катаракта буває рідко. А от із віком у кожного є висока ймовірність захворіти. При катаракті кришталик ока стає непрозорий, твердіє. Часто виникають несподівані спалахи в очах — від фар автомобілів або сонячного проміння. Це відбувається через те, що світло в кришталику неправильно заломлюється, — каже Тетяна Вікторівна.

Лікування катаракти змінилося з часом?

— Катаракту можна вилікувати тільки хірургічно. Міфи про краплі лише зашкодять. Коли людина помічає, що в неї стає розмите зображення в телевізорі чи не добачає цінник у магазині — одразу рекомендуємо обстежитися.

Раніше лікарі чекали, доки кришталик у пацієнта стане зовсім твердим, робили великий розріз ока й видаляли. Зараз від цього відходять. Заміна кришталика на штучний дозволяє в нашому центрі лікувати катаракту майже на 100 відсотків. Ця операція зводить нанівець появу іншої хвороби ока — глаукоми.

Чому вона виникає?

— Це друга за поширеністю хвороба ока у світі. Її ще називають "тихий крадій зору". Очний нерв гине через відсутність підходу поживних речовин. Найчастіше це відбувається через збільшення очного тиску. Хворобу на ранніх стадіях можна легко контролювати очними краплями, які призначить лікар. У нашому центрі маємо унікальні лазери, що дозволяють прочищати канали та зменшувати тиск в оці. Нормалізація внутрішньоочного тиску знижує небезпеку втрати зору.

Розкажіть про зміну сітківки.

— Раніше цю хворобу просто діагностували. Але не було ефективних препаратів лікування. Сучасна наука має методи проти цієї недуги — як медичні засоби, так і лазерні системи. Саме зміни сітківки стають третьою причиною втрати зору.

Ми зробили цікаве спостереження. Літні люди з тяжкою формою короткозорості не мають проблем із сітківкою, а молоді з легкою формою — мають. Загалом світ стає все більше "короткозорим". Раніше лікарі думали, що це відбувається через читання книжок, потім — через телевізори, зараз — через ґаджети й мобільні телефони. Точно сказати важко. Люди просто починають робити щось на недалекій відстані, від цього м'язи ока напружуються і виникає спазм. Також змінюється форма ока — витягується в довжину. Для дорослих ексімер-лазером робимо операцію і відновляємо зір. Для підлітків пропонуємо американські тверді лінзи-полусфери Парагон, які затримують розвиток короткозорості. Їх потрібно вдягати на ніч і весь день дитина бачитиме на 100 відсотків.

Які поради дасте людям, аби попередити захворювання ока?

— Після 40 років хоча б раз на рік треба обстежуватися, після 50 — робити це обов'язково раз на півроку. Перевіряти тиск в оці, щоб передчасно виявити розвиток глаукоми. У нашому центрі маємо обладнання, яким можемо спрогнозувати появу глаукоми в пацієнта у найближчі три роки. Особ­ливу увагу на зір потрібно звертати гіпертонікам, хворим на цукровий діабет. Ці люди перебувають у групі ризику.

Не в кожній європейській країні є таке забезпечення, як в Україні. Наприклад, у Полтавській області в кожному районі є сучасне обладнання для перевірки зору. Вирізняє нас тільки низька культура людей, які не дбають про своє здоров'я. І фінансова складова. В Литві чи Німеччині за операцію в приватній клініці платить держава, в Україні — пацієнт.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні). Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 197 3 0 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Тетяна Д'яконова зробила понад 20 тисяч операцій

Офтальмологічний центр "Іріс" оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики й лікування очних захворювань, зокрема катаракти. Ми приймаємо пацієнтів без направлень.

Тетяна Д'яконова раніше була головним офтальмологом Луганська. Зараз оперує в медзакладах кількох областей. Зробила понад 20 тис. операцій. Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги — лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті. Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Катаракта і глаукома — найпоширеніші причини сліпоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути