вівторок, 30 грудня 2008 19:22

Калиновий сироп збиває температуру

Марія Мельниченко, 45 років, із міста Гнівань Тиврівського району наприкінці осені збирає калину. Із неї готує ліки від багатьох хвороб.

— Гілочку з ягодами добре промиваю, підсушую і кладу в банку з підігрітим медом, — ділиться рецептом Марія Василівна. — Туди кидаю трошечки імбиру — помагає при застуді.

Сік калини також нормалізує підвищений тиск. Марія Василівна радить 1 ст. ложку ягід калини заварити в склянці окропу й пити по чверті склянки чотири рази на день за 15 хв. до їди. Якщо тиск надто високий, слід вживати по 2 ст. ложки настою кожні 2 год.

— Калиновий сироп лучше всяких ліків з аптеки, — каже. — У півлітрову банку накладаю ягоди калини, перемішую напополам із сахаром і трохи душу ложкою, щоб пустили сік. Дві чайні ложки цього сиропу збивають температуру.

Кісточками калини жінка лікує сечокам"яну хворобу.

— За день треба ковтати 10–15 кісточок, — радить Мельниченко. — Головне, що їх треба їсти не всі одразу, а по дві через кілька годин. Колись так вигнала собі камні в почках.

Сирі розім"яті на пюре плоди калини вживають при виразці шлунка, коліті й гастриті — по 1 ст. ложці тричі на день за 30 хв. до їди.

Відвар кори калини використовують для полоскань при стоматитах і пародонтозі.

— Дві столові ложки кори заливаю півлітровою банкою окропу, кип"ячу на слабенькому вогні та проціджую, — розповідає жінка. — Він убиває всі мікроби, й рани швидше заживають.

Надія Романюк — сусідка Марії Мельниченко — робить із калини маски для обличчя.

— Щоб шкіра обличчя очистилася від пігментних плям і розгладилися зморшки, роблю маски з калинового соку, — говорить Романюк. — Намащую ним обличчя, а як підсохне, змиваю теплою водою. Вісім–десять масок — і шкіра молодшає.

За фахом Надія Романюк терапевт. Не радить пити калинову настоянку людям із пониженим тиском.

Зараз ви читаєте новину «Калиновий сироп збиває температуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути