пʼятниця, 09 вересня 2011 06:00

До гінеколога ходять двічі на рік

— Діагноз ерозія шийки матки я записую в картки пацієнток щодня. На неї хворіють і молоді дівчата, — говорить гінеколог приватної клініки у Львові 34-річна Мирослава Панчук. — Ця хвороба починається зі звичайного пошкодження слизової матки. Далі при будь-якій інфекції виникають подразнення й невелика виразка. Якщо не лікувати, з часом вона перетвориться на пухлину, доброякісну або злоякісну.

Жінки, які народжували, можуть пошкодити слизову під час пологів, через розриви. Інші — через часті чи грубі статеві контакти, спринцювання. Можна пошкодити слизову навіть при введенні у піхву тампона, медичного дзеркала, вагінальних контрацептивів.

— Що раніше виявити ерозію шийки матки, то ліпше вона піддається лікуванню. Тому кожній жінці з 20-річного віку треба проходити огляди в гінеколога двічі на рік. Зовсім молоді дівчата отримують ерозію навіть через гормональну нестачу. Якщо в дівчини порушений менструальний цикл, у неї буде схильність до ерозії.

Діагностика хвороби проста, ерозію виявляють при звичайному гінекологічному огляді. Вона не дає болю. Тому жінка роками може ходити з нею і не страждати від цього.

Основні симптоми хвороби — це кров'яні або помутнілі виділення. Вони можуть з'являтися після статевого контакту, між менструальними циклами. Щоб не провокувати хворобу, лікар радить не користуватися інтимним душем без дозволу гінеколога, не мати статевого контакту із різними партнерами без презерватива.

— 20-річна жінка, мати 1-річної дитини, прийшла до мене півтора року тому, щоби поставити спіраль, — продовжує Мирослава Панчук. — Я глянула — ерозія. Ставити спіраль при ерозії, а тим більше народжувати чи робити аборт категорично не можна. Тканини стають слабкими і легко травмуються. Жінці порадила користуватися оральними контрацептивами і негайно лікуватися. Вона не послухала і більше до мене не прийшла. Бо чомусь у нас побутує думка, ніби ерозія — це не страшно, вона є у всіх. Цього року жінка народила другу дитину з глибокими розривами. Тепер не зможе ні самостійно народжувати, ні поставити спіраль.

Не варто лікуватися різними свічками за порадами подруг, каже медик. У кожної жінки інша стадія ерозії, й для цього є різні типи лікування.

— А якщо не лікуватися, то невелика ерозія призводить до раку. Останніми роками в нас побільшало таких пацієнток. Тому що жінки, яким за 35, частіше відвідують гінеколога. Молодші нехтують оглядами.

Зараз ви читаєте новину «До гінеколога ходять двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути