Ексклюзиви
понеділок, 30 липня 2012 00:15

Інвалідні візки масажують стегна

Кожна 20-та дитина в Україні прикута до інвалідного візка. Каліцтво набувають через спадковість і травми, каже 40-річний Олег Пилипчук, ортопед зі столичної дитячої лікарні №1.

— Два роки тому привезли брата і сестру з Черкащини з уродженим артрогрипозом. У відділення прибули отакі, — згинає ноги в колінах і піднімає до голови. — Славіку, як потрапив до нас, було 12 років. Ми зробили кілька операцій. Вирівняли коліна, потім стопи. Весь час був у інвалідному візку, а зараз бігає.

Візок родина брала в лікарні.

— Нам допомагають благодійні фонди, церква, соцзабез. Суми виділяють такі, щоб можна було купити обладнання від українського виробника, — показує три візки. Виглядають вживаними. — Це гуманітарна допомога. Підбираємо з того, що є. Або пацієнти за власний кошт замовляють імпортне.

Модель візка підбирає лікар, враховуючи хворобу. Худим регулюють ширину, інакше спина буде погано зафіксована. Якщо повну людину втиснути у візок, це призведе до порушення кровообігу в ногах. Виникне артроз суглобів, тромбоз і варикозне розширення вен.

— Американські, німецькі, швейцарські виробники роблять візки з регулюванням висоти, фіксаторами для ніг, на пульті, складані, з масажем стегон, щоб пролежнів не було. Є полегшені алюмінієві моделі. У такому візку зручно, а це — найголовніше. У наших цього всього немає, іноді навіть гальма відсутні.

У деяких візках спинку можна відхиляти під потрібним кутом, це дозволяє людині спати. Підставки помічні, коли набрякають ноги. Найкраще, коли вони рухомі, щоб можна було змінити положення і нахил тіла.

Складані візки беруть для дому. Вони легші та вужчі, мають невеликі колеса. Це зручно в тісних квартирах. Вміщуються в сумку. Важать 8 кг, витримують людину до 100 кг. На таких пересуваються в літаку чи потязі.

Нерухомим інвалідам потрібні засоби проти пролежнів.

— Сестра Славіка, Сніжана, після кількох операцій лишилася лежачою. Досі не можемо їй стопи вирівняти. Поволі повзає. Щоб не було пролежнів, її кожні півгодини перевертали, робили масаж. Особливо незручно було, коли спала. Пролежні можуть утворитися, навіть якщо рідні не відходять від ліжка.

Показує каталог виробів для паралізованих людей.

— Є два види матраців проти пролежнів — секційний і пористий. Вони з нетоксичних матеріалів, не вбирають запахи. Такі розробляють лікарі. Продають матраци, які повторюють контури тіла, із масажем, підігрівом, регулюванням температури.

Секційний матрац складається з окремих надувних подушок. Пультом або міні-комп'ютером можна змінювати тиск на них. Подушки почергово наповнює повітря. Вони діють на різні зони тіла. Пористі складаються з менших частин. Діють на кожну точку, як при масажі. Кров циркулює швидше.

Зараз ви читаєте новину «Інвалідні візки масажують стегна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути