пʼятниця, 11 березня 2011 00:30

Імунітет покращують салом і кисляком

Автор: фото: PHL
  Дітям корисно з’їдати по яблуку на день. Фрукт багатий на вітамін Д і залізо
Дітям корисно з’їдати по яблуку на день. Фрукт багатий на вітамін Д і залізо

Вінничанка 52-річна Степанида Білецька 10 років не хворіє на застуду. Каже, все завдяки правильному харчуванні.

— Тримаю вдома курей і козу, обробляю город. Щодня на сніданок їм свіже яйце або сир, кашу. На обід готую страви з овочів і м'яса. Їм також птицю, рибу. Голодною не ходжу. Перекушую яблуками або свіжою морквою. Взяла за правило щодня на вечерю пити кисляк. Так ще моя прабабця робила і прожила 103 роки. Донька таким харчуванням вилікувала гастрит і перестала хворіти під весну. Забула навіть, коли мала нежить.

Натуропат із Дніпропетровська 62-річна Олена Сичова каже, продуктами можна замінити більшість ліків. Вона 30 років пропрацювала дільничним терапевтом. Пацієнтам у першу чергу радить правильно харчуватися.

— Якщо в організмі достатньо білків, вітамінів і мікроелементів, він легко протистоїть інфекції. Найкорисніші вітаміни А та групи В. Їх найбільше в печінці, яйцях і маслі. Є продукти, які містять бета-каротин, що перетворюється в організмі на вітамін А. Це морква, гарбуз, хурма, червоний перець. Їх найкраще їсти з жиром.

Олена Сичова щодня вживає м'ясо або рибу, субпродукти, овочі, квасолю й горох. П'є свіжі соки. Вітамін С прискорює реакцію імунітету при застуді. Його багато у квашеній капусті, ківі, шипшині, цитрусових.

Вітамін Е захищає клітини від пошкодження. Він міститься у пророщених злаках, горіхах і насінні. На цинк, магній, залізо багаті корінь селери, топінамбур, петрушка, шоколад.

— Для вироблення імунних тіл також потрібні тваринні жири. Тому раджу щодня з'їдати ложку домашньої сметани, масла. Корисне свіже сало. Воно зокрема покращує стан нервової системи. Якщо його щодня потроху їсти із часником, матимете добрі травлення і настрій, грип не пристане.

— Більшість органів захисної системи розміщені в кишечнику, — говорить столичний гастроентеролог Юрій Кійченко, 49 років. — Організм перетравлює всю їжу до "цеглинок": білків, жирів і вуглеводів. Потім знову будує з них потрібні речовини. Для нормального процесу травлення людина має в кишечнику близько 3 кілограмів пробіотичних бактерій. Якщо їх бракує — страждає імунітет. Тому призначаю пацієнтам препарати з пробіотиками. Їх можна замінити "живими" біойогуртами. Але такими, які зберігаються кілька днів, а не місяців.

Живі йогурти роблять удома, використовуючи закваски молочнокислих бактерій. Їх продають на молокозаводах. Корисні мікроорганізмі є також у кислому молоці корів і кіз.

Захисні сили людини знижуються через неправильний спосіб життя. Імунній системі шкодять стреси, недосипання, куріння й алкоголь.

При перших симптомах застуди не варто пити таблетки від лихоманки. Коли підвищується температура тіла, у крові хворого починає вироблятися інтерферон. Це білок, який бореться із вірусами застуди і грипу. Якщо імунна система в нормі, організм здатен подолати недугу за кілька днів. Якщо ослаблена — варто приймати препарати на основі інтерферону.

Зараз ви читаєте новину «Імунітет покращують салом і кисляком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути