четвер, 09 грудня 2021 06:30

Хворим на геморой не можна носити тісну білизну

Автор: Влада Москвітіс
 

— Кожен третій стикається з гемороєм. Ця хвороба однаково вражає чоловіків і жінок. Частіше зустрічається після 30 років, — розповідає 29-річний Андрій КОНДРАТЕНКО, столичний проктолог.

Недугу провокують робота сидячи, вагітність і пологи, малорухливий спосіб життя, хронічні закрепи й неправильне харчування.

— Геморой проявляється свербінням та печінням у задньому­­ проході. Болями під час випорожнення, після нього, при ходьбі та сидінні. Здається, ніби в зад­ньому проході стороннє тіло. Є відчуття неповного випорожнення. Також можуть бути кров'яні виділення.

Якщо звернутися до лікаря при перших симптомах, недугу можна полікувати препаратами за тиждень.

— Пацієнт приймає таблетки, користується свічками чи мазями. Це все знімає запалення й симптоми відступають. Та без здорового способу життя й дотримання дієти хвороба знову проявиться.

Радить відмовитися від смаженої, перченої й копченої їжі. А також алкоголю, міцного чаю та кави. В раціоні повинна переважати клітковина — овочі, каші, фрукти. Також варене, тушковане чи запечене м'ясо, нежирна риба — салака, судак, окунь, лящ. Слід пити не менше 1,5 л рідини на добу. Ходити по 10 тис. кроків на день і займатися спортом.

— Якщо не дотримуватися порад проктолога, геморой загострюватиметься. Допоможе тільки операція. Є класичне видалення скальпелем, лазерне випарювання гемороїдальної тканини та лікування латексними кільцями.

Вид операції визначає лікар за показами та тяжкістю хвороби. В середньому процедура триває 15–20 хв. За 3 год. після втручання пацієнта виписують.

— Відновлюються всі по-різному. Якщо людина звернулася вчасно, то за п'ять-сім днів оздоровлюється повністю. У запущених стадіях це може затягнутися на місяць-два.

Навіть після операції лишається ймовірність, що недуга повернеться.

— При накладенні латексних кілець ризик появи геморою становить 40 відсотків. При склерозуванні — 60 відсотків. Після класичного висікання та лазерного лікування хвороба повертається у двох пацієнтів із 10.

Пацієнтам із зовнішнім гемороєм краще відмовитися від тісної білизни. Вона подразнює й посилює запалення. Також заборонені зігрівальні чи охолоджувальні процедури.

— У теплі судини розширюються. Якщо є мікротріщини, може виникнути кровотеча. Холод спричиняє звуження, спазм судин і підвищується ризик тромбозу. Не раджу займатися самолікуванням, бо виникає оманливе відчуття покращення. А насправді стає гірше. Єдине, що безпечно — це теплі ванни з ромашкою. Вони знімають свербіж. Однак сучасні препарати діють краще.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на геморой не можна носити тісну білизну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути