понеділок, 09 грудня 2019 07:51

Холестеринові поліпи утворюються від жирної їжі

Автор: ФОТО з сайта POLITEKA.NET
  При лікуванні холе­стеринових поліпів з раціону прибирають тваринні жири та швидкі вуглеводи
При лікуванні холе­стеринових поліпів з раціону прибирають тваринні жири та швидкі вуглеводи

У 21-річної Анастасії Євчук із Дніпра діагностували поліпозний холестероз. Це холестеринові нарости-поліпи на стінках жовчного міхура, що виникають через порушення жирового обміну.

— Два тижні трималася температура 37,1, — каже Анастасія. — І при цьому не було жодних проявів застуди чи грипу, нічого не боліло. Пішла до імунолога — направив на повне обстеження. На останньому перевірили жовчний міхур. Діагноз здивував, бо він ніколи не болів.

Зазвичай холестеринові поліпи ніяк не проявляють себе.

— Дають про себе знати в разі запалення й порушення відтоку жовчі, — говорить лікар-гастроентеролог 47-річна Вікторія Кравець з Одеси. — Його провокує вживання великої кількості жирної або гострої їжі, перебір з алкоголем. Ефект посилює стрес.

Періодичний тупий біль або важкість у правому підребер'ї, гіркий присмак у роті, діареї або закрепи вказують на холестеринові поліпи.

— Типова картина — поїли жирного й виникла нудота, дискомфорт під правим ребром. Якщо скупчення холестерину великі, може приєднатися жовчна колька, — продовжує.

Найчастіше холестеринові нарости знаходять під час ультразвукового дослідження, призначеного через інші захворювання.

— Поліпоз треба лікувати, бо через скупчення холе­стерину жовчний не працює належним чином, — каже Вікторія Кравець. — Що поліпів більше, то гірше справляється. Розвивається холецистит, з'являється жовчне каміння.

Нарости діаметром менше 8–10 мм лікують препаратами на основі урсодезоксихолевої кислоти. Вона розчиняє холестеринові скупчення й зменшує подальше вироблення холестерину.

— Ліки слід приймати безперервно 6–12 місяців, — говорить Вікторія Кравець. — Додатково призначають жовчогінні, ферментні препарати, спазмолітики й прокінетики.

Хворому корегують раціон харчування. Має бути збалансований, містити достатньо свіжих фруктів та овочів, мінімум насичених тваринних жирів і швидких вуглеводів.

— Повністю жири виключати не можна. Мають становити до 30 відсотків. Перевагу надають ненасиченим. Такі є в морській рибі, горіхах, оливковій і кунжутній оліях, насінні льону й соняшника.

При холестерозі стан жовчного міхура перевіряють кожні шість місяців. Роблять УЗД черевної порожнини.

Холестеринові поліпи діамет­ром понад 10 мм видаляють хірургічним шляхом. Операцію призначають, якщо холестероз ускладнений жовчнокам'яною хворобою або порушенням функції вивідних шляхів.

Якщо лікування не дає ефекту, рекомендують видалити жовчний міхур.

— Процедуру проводять ­лапароскопічним методом. ­Хірург робить три-чотири проколи. Через них вводить інструменти й витягує жовчний ­міхур.

Зараз ви читаєте новину «Холестеринові поліпи утворюються від жирної їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути