вівторок, 04 жовтня 2011 06:15

Хірурги розділили голови сіамських близнючок

Місяць тому британські хірурги успішно розділили сіамських близнючок 11-місячних Рітал і Рітаг Габура, які зрослись тім'ями. Дівчаток оперували в лондонській дитячій лікарні, яку вважають найкращою у Великій Британії.

— Дві третини сіамських близнят, які зрослися головами, вмирають протягом доби після народження. Шансів дожити до дорослого віку без операції — один на 10 мільйонів. Та й під час операції є небезпека, що пацієнти можуть померти через кровотечу, — каже хірург Джеймс Гудрич, який роз'єднував сіамських близнюків у нью-йоркській лікарні 2004 року.

Девід Данавей, що оперував Рітал і Рітаг, розповідає: в сестер були спільні судини мозку. Тому втручання було складне.

— Мозок Рітал наполовину живився кров'ю, яка надходила з організму сестри. Серце Рітаг не витримувало підвищеного навантаження. Ми повинні були роз'єднати судини дівчаток і створити у кожної власну кровоносну систему мозку.

Розділяли сіамських близнючок у чотири етапи. Дві операції зробили в травні, третю — в липні. Тоді лікарі поставили дівчатам у голови пристрої, які заміняли судини. Вони були потрібні, щоби мозок кожної почав самостійно живитися кров'ю. Останнє втручання було 15 серпня.

— Через кілька днів дітей перевели з реанімації до звичайної палати. Оголосили про закінчення операції лише через місяць, коли остаточно переконалися, що дівчатка житимуть. Ознак ураження мозку немає. Сподіваємося, в них буде нормальне життя.

Рітал і Рітаг народилися 22 вересня 2010 року в столиці Судану — Хартум. Батьки дівчаток медики. Вони звернулися до благодійного фонду "Обличчям до світу", і той дав їм гроші на операцію. Але британські хірурги відмовилися від оплати. За кілька днів близнючок заберуть додому.

Востаннє подібне втручання здійснили 2003 року в американському місті Далласі. Тоді розділили 2-річних єгипетських близнюків, які зрослися головами.

— В Україні сіамські близнюки ще не народжувалися. Ці вади зумовлені багатьма причинами. Найчастіше статевими та вірусними, — говорить хірург Олексій Слєпов, 54 роки, з Інституту педіатрії, акушерства і гінекології.

 

Мозок контролював одну ногу

У Росії відомо про один випадок сіамських близнюків. 2003 року померли 53-річні Марія й Дар'я Кривошляпови. Вони були зрощені хребтами, мали спільний таз та дві ноги. Кожен мозок контролював тільки одну ногу. У близнючок була спільна кровоносна система. Роз'єднати їх було неможливо. Коли померла від інфаркту Марія, через 17 год. через інтоксикацію загинула її сестра.

 

Зараз ви читаєте новину «Хірурги розділили голови сіамських близнючок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути