понеділок, 02 квітня 2018 06:51

Гіркота в роті свідчить про хвору печінку

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.WELT.DE
  Печінці шкодять і велика кількість жирної їжі, і виснажливе голодування. Для залози корисні овочі, багаті на клітковину
Печінці шкодять і велика кількість жирної їжі, і виснажливе голодування. Для залози корисні овочі, багаті на клітковину

— Останнім часом не полишає відчуття нудоти, болить у правому боці. Донька каже: "Мамо, ви якісь жовті на обличчі". Підозрюю, печінка балується. На весну ж загострюються всі хронічні недуги, — говорить Людмила Михайленко, 62 роки, із Черкас. — Позаминулого року лягала в лікарню, прокапувалася. Бачу, цьогоріч теж треба навідатися до лікаря.

— Печінка — найбільша залоза організму. Може важити до 2 кілограмів. Жирна смажена їжа, хімічні добавки, алкоголь — неабияке навантаження на неї, — розповідає столичний гастроентеролог 58-річний Василь Чумаківський. — Цукор та майонез — найбільш шкідливі продукти для цього органу. Вони сприяють відкладенню жиру і порушують обмінні процеси.

Виснажлива дієта або голодування теж шкодять. Небезпечно тиждень сидіти на гречці з кефіром, обмежувати себе в білках та жирах. Їжа має бути теплою, у жодному разі не холодною. Тим, хто хоче схуднути, ліпше їсти маленькими порціями, до шести разів на день.

Слід нормалізувати раціон. Обмежити споживання гострих спецій, міцної кави, страв із борошна. Налягайте на рослинну їжу, багату на клітковину. Найкраще споживати капусту будь-яких видів, несолодкі овочі. Не забувайте про воду. За день треба випивати не менш ніж півтора літра.

При відмові від алкоголю, жирних страв і продуктів із хімічними добавками стан хворого покращується. Клітини печінки швидше відновлюються, якщо вживати препарати з артишоку та розторопші, лецитин і холін.

— Часто рекомендую пацієнтам фітогепатопротектори. Вони поліпшують функції та прискорюють регенерацію печінки. Для стійкого оздоровчого ефекту лікування рослинними препаратами доцільно проводити курсами від 3–4 тижнів. Курс можна повторювати для профілактики кілька разів на рік.

Роботу печінки покращує також своєчасне очищення організму від токсинів. Для цього вживають засоби, які стимулюють віддік жовчі.

Зараз ви читаєте новину «Гіркота в роті свідчить про хвору печінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути