Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2012 00:00

Годування груддю псує зуби немовлятам

Киянка Людмила Білан, 24 роки, досі годує 2-річну Катю груддю. Півроку тому помітила в неї карієс.

— Має чорні точки на верхніх зубах. Стоматолог порадив аплікації з глюконатом кальцію. Робимо їх раз на три місяці по 10 днів. Чистимо зубки, їмо сир, полівітаміни. Але вже й нижні мають карієс. Пішла до іншого лікаря. Та одразу сказала, що це через грудне молоко. Доки не відлучу, лікувати й робити профілактику карієсу марно.

Стоматологи застерігають не годувати груддю дітей після року. Це може викликати ранній карієс.

— У грудному молоці розмножуються лактобактерії. Вони є поживним середовищем для мікробів, — каже столичний дитячий стоматолог Олексій Самарський, 29 років. — Коли дитина гризе яблука чи горішки — частина бактерій знімаються. А при вигодовуванні молоком такого немає.

Емаль у немовлят дуже слабка. Якщо в їжі дитини мало кальцію, організм найперше витягає його із зубів. Потім — із кісток.

— Часто зуби псуються у дітей, які засинають із пляшкою в роті, — продовжує стоматолог. — Пляшечковий карієс іде колечком по шийці передніх різців. Під'їдений зуб відвалюється. Залишається корінь, що нагадує горло пляшки. Хвороба виникає також, якщо немовляті часто дають солодке питво під час сну.

Щоб уникнути карієсу, зуби чистити варто з першого дня прорізування.

— Батьки піклуються про здоров'я дитини до року, потім приходять уже з хворими зубами в роки 3-4. Питаю кожну маму, як вона доглядає за зубами маляти. Лише зо 3 відсотки купують зубну щітку й починають чистити.

Для найменших дітей продають силіконові напальчники та щітки.

— У мене 2-річна дитина. Перший зуб прорізався у 6,5 місяця, — розповідає Олексій Самарський. — Ми з дружиною-стоматологом одразу купили маленьку щіточку. Спершу чистили один зуб без пасти — просто знімали наліт. Синові зараз два роки. Має звичку стати біля умивальника, відкриває рот і показує, щоб чистили.

500

тисяч мікробів живуть на поверхні кухонної раковини та на губці для миття посуду.

 

Зараз ви читаєте новину «Годування груддю псує зуби немовлятам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути