Ексклюзиви
понеділок, 28 жовтня 2019 05:35

Глаукома призводить до повної втрати зору

Автор: ФОТО НАДАНЕ офтальмологічним центром ”ІРІС”
  Тетяна Д’яконова: ”90 відсотків інформації отримуємо через зір. Тому його втрата – не лише особиста катастрофа. Близькі змушені будуть доглядати вас”
Тетяна Д’яконова: ”90 відсотків інформації отримуємо через зір. Тому його втрата – не лише особиста катастрофа. Близькі змушені будуть доглядати вас”

Пацієнти із запущеними формами глаукоми масово звертаються до офтальмологів полтавського центру "Іріс". Хвороба забирає зір, адже при цьому поступово і незворотно гине очний нерв.

— Останні півроку помічаємо безвідповідальне ставлення пацієнтів до здоров'я. Люди із глаукомою часто не доліковуються, перестають приймати препарати і краплі, що затримують розвиток недуги, — каже офтальмолог вищої категорії Тетяна Д'яконова, головний лікар центру "Іріс" у Полтаві. — Потім через півроку знову звертаються до фахівців. За цей час хвороба прогресує вдвічі. Глаукома не виліковується остаточно, проте її розвиток можна затримати. Маємо препарати, що нормалізують тиск в оці й забезпечують природний рух очної рідини. Якщо не вдається зробити це медикаментами — застосовуємо лазерне чи хірургічне втручання.

Глаукома – це небезпечне захворювання, при якому непомітно відбувається деградація зорового нерва. Циркуляція очної рідини порушується і вона накопичується. Від надмірного тиску страждають кровоносні судини, що постачають поживні речовини зоровому нерву. Він гине.

Які симптоми глаукоми?

– Є небезпечні форми, що розвиваються непомітно. Повільна втрата зору триває кілька років. Аж раптом людина помічає, що майже сліпа. Такий різновид глаукоми можна діагностувати лише під час обстеження в офтальмолога за допомогою сучасної апаратури.

Інші форми супроводжуються туманом перед очима, появою ореолів навколо джерела світла, болем у надбрівній і скроневій зоні. Також буває гострий напад – різке підвищення тиску в оці. Людина відчуває загальне погіршення, нудоту. Допомогу потрібно надати в першу добу – бо може настати сліпота.

Чому глаукому важко діагностувати?

– Бо часто супроводжується кількома хворобами ока. Наприклад, під час огляду лікарі бачать катаракту. Але не обстежують ретельно, щоб виявити і глаукому. В офтальмологічному центрі "Іріс" робимо повне дослідження. Здоров'я ока перевіряємо на 12 сучасних приладах. Це триває щонайменше 2,5 години. Можемо прогнозувати появу глаукоми за три роки до її розвитку.

90 відсотків інформації отримуємо через зір. Тому його втрата – не лише особиста катастрофа. Близькі змушені будуть доглядати вас. Тож доки є можливість зберегти зір – не слід нею нехтувати.

Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій

Крім лікування катаракти та глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують такі послуги: лазерне

й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Клініка "Іріс" працює з 2016 року. Пацієнтів обстежують на 12 сучасних приладах упродовж 2,5 години. Фахівці надають вичерпну консультацію і рекомендують подальше лікування. Пацієнт отримує постійний супровід медиків також під час відновлення після операцій.

Головний лікар Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій. Заклад оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики і лікування очних захворювань, зокрема катаракти та глаукоми. Приймають пацієнтів без направлення.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: (0532) 69 71 70,

0(66) 197 30 31.

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року

Зараз ви читаєте новину «Глаукома призводить до повної втрати зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути