вівторок, 03 квітня 2018 06:20

Глаукома починається з туману в очах

Автор: КАТЕРИНА РОМАНЧУК
  Лікування глаукоми починають із крапель, що знижують внутрішньоочний тиск. Також застосовують лазерну терапію. Це безболісна процедура, яку роблять кілька разів
Лікування глаукоми починають із крапель, що знижують внутрішньоочний тиск. Також застосовують лазерну терапію. Це безболісна процедура, яку роблять кілька разів

За ініціативи Всесвітньої глаукомної асоціації з 2011-го щороку наприкінці березня проводять Тиждень боротьби з глаукомою. Торік глаукома була основною причиною сліпоти українців.

— Глаукома підступна. Людина сліпне непомітно. Захворіти може будь-хто. Кожна друга людина не підозрює про наявність у неї глаукоми. Спочатку з'являються мушки перед очима, відчуття розпирання ока, — розповідає професор Оксана Вітовська, головний позаштатний офтальмолог МОЗ України.

Глаукома — це не одне, а група захворювань, які поєднують три симптоми — підвищення внутрішньоочного тиску, руйнування волокон зорового нерва та зміна в полі зору. Тобто людина перестає бачити з боків, з'являються темні плями чи затуманення перед очима.

— Може й голова боліти вранці, й туманитися в очах. Це пов'язано з підвищенням внутрішньоочного тиску. Хворий походить-походить і ці ознаки зникають, — розповідає лікар.

Однією з причин підвищення тиску й відповідно появи глаукоми у старших людей є вікові порушення тонусу тканин ока. Канали вужчають і погіршується тиск. Також причиною може бути травма чи запалення. Негативно впливає на очі цукровий діабет. Крім цього глаукому викликає порушення кровопостачання зорового нерва, стрес. Ця недуга може передаватися по спадковості.

— Діагностувати глаукому допомагає прилад для перевірки бокового зору. Виглядає, як широкий екран комп'ютера. Пацієнт має стежити за крапкою, що світиться. Усі дані зберігають на комп'ютері. На наступних оглядах дані порівнюють. Якщо хвороба розвивається, людина перестає бачити профіль носа. Поступово сліпне. Відновити зір не можна.

Про глаукому свідчать і зміни внутрішньоочного тиску. У межах норми — 10–21.

— Для визначення внутрішньоочного тиску використовую два вказівні пальці. Треба прикласти їх на закриту повіку і притиснути очне яблуко. Його оболонка має бути піддатлива і трохи прогинатися. Якщо тиск підвищений — виникатиме відчуття, ніби тиснете на тверде яблуко.

Якщо у вас виявили цю хворобу, доведеться змінити спосіб життя. Дивитися телевізор треба з увімкненим світлом, хоча б збоку. Уникати солоної та гострої їжі, щоб не хотілося багато пити. Від цього накопичується рідина в тканинах ока.

— В оці людини весь час утворюється рідина. Вона витікає через невеликі отвори, подібні до сіточки. Коли ці канали звужуються і рідина виходить повільно, вона накопичується в оці і стає причиною підвищеного тиску.

Лікування починають із кра­пель, що знижують внутрішньоочний тиск. Такого ж результату досягають за допомогою лазерної терапії. Лазер прочищає шлях для внутрішньоочної рідини. Ця процедура безболісна. Достатньо одного-двох сеансів.

Запущену глаукому необхідно оперувати. Пацієнт відновлюється майже місяць.

— Профілактика — найдешевший спосіб збереження здоров'я очей. Особливо для людей, які працюють перед монітором. Потрібно робити перерви з гімнастикою для очей, щоб розвантажити м'язи ока. Важливі дозування відпочинку й напруження. Крім того, тривале перебування в сидячому положенні може викликати судинні порушення. Якщо стежити за собою та періодично перевірятися в лікаря, глаукома не розвинеться.

Зараз ви читаєте новину «Глаукома починається з туману в очах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути