понеділок, 29 жовтня 2018 05:25

Гігантську пухлину мозку видалили 65-річній жінці

 

Три операції на головному мозку провела спільна українсько-американська бригада нейрохірургів у Міжнародному центрі нейрохірургії. 65-річній жінці видалили надскладну пухлину, що загрожувала паралічем.

— У пацієнтки була менінгіома, — розповідає Ігор Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Це пухлина доброякісна, але вона росте повільно і створює проблему. Мозок прилаштовується до неї. Тому, коли пухлину нарешті діагностують, вона може вирости гігантських розмірів. Як жінка звернулася до нас, новоутворення було завбільшки з середнє яблуко, діаметром 8 сантиметрів. У пацієнтки ослаб­ли права рука й нога. Почалися проблеми з мовою.

Оперувати жінку українцям допомагали американські хірурги Люк Томич і Джон Форбс із Нью-Йорка. Вони, як волонтери, працювали в Україні протягом двох тижнів.

— Складність операції полягала не тільки в розмірах пухлини, — про­довжує Курілець. — Вона була розташована над ділянкою, що відповідала за рухи ноги та руки, а також язика. Якщо робили б операцію без мікрохірургічної техніки, операційного мікроскопа й недостатньо акуратно, то жінка могла б залишитися напівпаралізованою і без мови. Крім того, пацієнтка вже немолода. Це теж викликало в нас побоювання. Але у випадку таких старших пацієнтів, краще оперувати зараз, ніж чекати, коли виповниться 75 років. Тоді це буде зробити набагато складніше.

6 год. тривала операція.

— Ми робили її на відкритому мозку з трепанацією черепа. Пухлину видалили повністю, до останнього шматочка. Пацієнтка рухає руками й ногами, говорить. Її виписали, з нею все добре, ніяких проблем немає.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка,

м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21; м. Стрий, Клініка Святого Петра, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «Гігантську пухлину мозку видалили 65-річній жінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути