понеділок, 18 лютого 2008 15:35

Галина Перекоп 17 років не могла завагітніти

Автор: фото: REUTERS/Gilbert Tourte
  Канадська співачка Селін Діон із чоловіком Рене Анжелілом на врученні премії французької радіостанції ”NRJ Awards” у Каннах в січні 2008-го. Сім років тому співачка народила сина в американській клініці. Подружжя скористалося методом штучного запліднення.
Канадська співачка Селін Діон із чоловіком Рене Анжелілом на врученні премії французької радіостанції ”NRJ Awards” у Каннах в січні 2008-го. Сім років тому співачка народила сина в американській клініці. Подружжя скористалося методом штучного запліднення.

У 36-річної Галини Перекоп із Чернівців два роки тому народився хлопчик. До того жінка 17 років не могла завагітніти. Вона скористалася методом штучного запліднення.

— У 15 років я завагітніла. Мама сказала, що ще замолода, і повела на аборт. Через 5 років я вийшла заміж за того ж хлопця. Перші роки було навіть зручно — жили статевим життям, не захищаючись. Потім чоловік захотів дитину, а в нас ніяк не виходило, — розповідає Галина Перекоп. — Лікарі назначали пігулки, знахарі — трави і лікувальні салати. Та результату вони не дали.

Гінеколог сказала, що природним способом жінці завагітніти не вдасться, бо після аборту вона погано пролікувалася. Через запальний процес маткові труби стали непрохідними. Сім"я не доходило до яйцеклітини. Лікар порадила штучне запліднення.

— Спочатку це звучало дико. Та після кількох тижнів роздумів і сімейних нарад ми з чоловіком зважилися, — продовжує жінка.

Галина здала аналізи, обстежилася в обласного консультанта. Отримала право на державну програму в репродуктивному центрі в Івано-Франківську, яка дозволяє лікуватися за державні кошти. Треба  лише сплатити 967 грн у благодійний фонд для закупівлі медикаментів та обладнання. Лікування за власні кошти обходиться у 8 тис. грн.

Центр у Івано-Франківську діє з 1995 року. У 2003-го тут відкрили відділ допоміжних репродуктивних технологій, де роблять штучне запліднення. Цьогоріч зі 100 жінок завагітніли 37.

Киянка Вікторія, 30 років, до столичної Клініки проблем планування сім"ї звернулася 1,5 року тому. Жінка теж не могла завагітніти. Нині вона виховує сина, йому рік.

— У нас була ще одна проблема, — розповідає невисока чорнява жінка. — Ми хотіли хлопчика. Бо по жіночій лінії в нашій сім"ї передається хвороба. Тож, коли дізналися, що можна "замовити" стать дитини, поспішили у клініку. Лікарі роблять аналіз хромосом ембріона та вживляють потрібний.

70 відсотків жінок вагітніють після допоміжного репродуктивного лікування

Найчастіше жінка не може завагітніти через проблеми із прохідністю маткових труб або овуляцією. Інша причина — порушення з утворенням сперми. Тоді лікарі отримують сперматозоїд або клітини з генетичним матеріалом із тканини яєчка. Метод запліднення вибирає лікар після комплексного обстеження сімейної пари. Найпоширеніший — ЕКО.

— Це екстракорпоральне запліднення. Його називають ін-вітро — тобто у пробірці, — пояснює керівник Клініки проблем планування сім"ї Сергій Денисенко. — Яйцеклітину і сперматозоїди поміщають у пробірку. Чекають запліднення. Утворений ембріон переносять у матку. Із моменту взяття жіночої клітини до повернення ембріону минає 5–7 днів.

Другий вид запліднення — метод ICSI. Відібраний сперматозоїд вводять у яйцеклітину за допомогою мікроголки.

— Третій — донорська клітина. Його використовують для жінок після 40 років, коли кількість та життєздатність яйцеклітин потенційної мами знижені, — розповідає Сергій Денисенко. — У нашій клініці за допомогою клітини рідної сестри 52-річна українка народила здорового хлопчика.

33-річна Оксана Пірус, ембріолог Прикарпатського центру репродукції каже, що жінки часто наполягають, аби їм переносити два-три ембріони. Є чимало випадків, коли всі ембріони виживають і народжуються двійні, трійні і навіть п"ятеро дітей.

— Якщо прижилися більше трьох ембріонів, а батьки не хочуть багато дітей, на ранньому терміні вагітності робиться редукція, — розповідає Валерій Зукін, 50 років, директор столичної клініки "Надія". — Під контролем УЗД зменшують кількість живих ембріонів. Однак при двійні ми такої операції не робимо.

За статистикою, 70% жінок вагітніють після одного з видів допоміжного репродуктивного лікування. Серед причин, що можуть завадити іншим 30%, лікарі називають: неготовність імунної системи жінки до вагітності (відштовхує плід або не відбувається запліднення), генетичні збої, проблеми з ендометріальною тканиною, яка вистеляє дно матки. Іноді ембріон не може прижитися через низьку якість яйцеклітини.


Скільки коштує репродуктивне лікування в Києві


 Назва  клініки  Ціна, грн  Ціна, грн
 Клініка проблем
планування сім"ї
 Комплексна програма лікування — 35 тис.
Медикаменти потрібно оплачувати окремо
 
 "Надія"  Ін-вітро — 8200  ICSI — 3000
 Інститут репродуктивної медицини  Ін-вітро — 6700  ICSI —  1390
 Клініка "Ісіда"  25 237  ICSI —  1770


Селін Діон народила сина ін-вітро

Співачка Селін Діон, 39 років, після штучного запліднення у січні 2001-го народила сина Рене Шарля. До зачаття у пробірці подружжя вдалося через хворобу чоловіка Рене Анжеліла, 67 років. Тоді він лікувався від раку горла. Лікарі заморозили сперму Рене Анжелілу перед курсом хіміотерапії та опромінення. Селін також пройшла лікування гормональними ін"єкціями. Медики оцінювали шанси співачки завагітніти як 28 до 100.


Психічним хворим у лікуванні відмовляють


Допоміжним репродуктивним лікуванням не можуть скористатися люди із психічними захворюваннями, вродженими хромосомними аномаліями, при спадкових недугах, вадах матки, пухлинах або гіперпластичних станах матки та яєчників.

Зараз ви читаєте новину «Галина Перекоп 17 років не могла завагітніти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути