понеділок, 25 червня 2012 06:00

Допоміжні репродуктивні технології в Україні стрімко розвиваються

Через низький рівень доходів українців тільки половина бездітних пар звертаються до сеціалістів і лише чверть розпочинають лікування. За статистикою, кожна четверта українська родина безплідна, — каже головний лікар львівської клініки репродукції людини "Альтернатива" Ігор Палига. — Наша клініка проводить акції, щоб полегшити фінансове навантаження на пацієнтів. Деякі програми робимо безкоштовно. Наприклад, пари, які встигнуть пройти цикл лікування методом запліднення ін вітро до 31 серпня цього року, отримають знижку 20 відсотків на послуги. Але вражає скептичне ставлення людей. Добрі наміри сприймають як черговий піар-хід. Думаю, це все через те, що чоловіки й жінки потрапляють до нас знесилені у всіх відношеннях — і психологічно, і матеріально.

Ще півстоліття тому репродуктивні технології здавалися чимось фантастичним. Досліджувати їх почали у 1960-х. 1966-го британський ембріолог Роберт Едвардс встановив, що дозрівання жіночої яйцеклітини ін вітро — поза організмом — можливе і проходить протягом 36-37 годин. Завдяки його відкриттю 1978 року у Великобританії народилася перша людина "з пробірки" — Луїза Браун. У Радянському Союзі початок засекречених досліджень припадає на 1965 рік. Хоча перша дитина після екстракорпорального запліднення, також дівчинка, народилася в Москві 1986-го. А через кілька місяців у Ленінграді "з пробірки" на світ з'явився хлопчик Кирило.

Спочатку світ дещо упереджено ставився до штучного запліднення. Тільки 2010-го Едвардса нагородили Нобелівською премією за розробку технології ЕКЗ. На той час на планеті нараховували 4 мільйони дітей, народжених завдяки цим унікальним методикам. Рекордсменом з інтенсивності застосування ЕКЗ є Ізраїль, де на 1 мільйон жителів припадає 3400 циклів запліднення на рік. Їх для своїх громадян оплачує держава. В Ісландії, Франції, Данії кількість екстракорпоральних малюків становить 3-4 відсотка від загального числа немовлят.

В Україні перша дитина після ЕКЗ народилася 1991 року. Її "батьком" став директор київського Інституту репродуктивної медицини Федір Власович Дахно. Із того часу допоміжні репродуктивні технології почали стрімко розвиватися. Станом на 2012 рік в Україні працюють 36 клінік, що спеціалізовано займаються проблемами безпліддя. Із них шість — державної форми власності. Для порівняння, 2011-го в Росії нараховували 116 подібних центрів, що сконцентровані в основному на заході — у Москві, Санкт-Петербурзі.

Сьогодні є кілька методик лікування безпліддя. Найпростіша — внутрішньоматкова інсемінація спермою чоловіка або донора. Тобто введення обробленої сперми в порожнину матки без статевого акту. Цю процедуру мають проводити виключно фахові лікарі під контролем УЗД, щоб моніторити овуляцію, при показниках спермограми, що дозволяють її застосування. В "Альтернативі" кожну третю інсемінацію роблять безкоштовно. Хоча треба зазначити, що порівняно з іншими сучасними методами запліднення, цей — малоефективний. Успішність при застосуванні сперми чоловіка складає 10 відсотків, донора — до 15. Понад чотири рази проводити інсемінацію спермою чоловіка нераціонально. Краще планувати екстракорпоральне запліднення. У народі його називають штучним — яйцеклітини запліднюють спермою поза організмом. Ефективність такого методу сягає в деяких випадках 60-70 відсотків. Цікаво, що в природних циклах при відкритому статевому житті без застосування контрацепції тільки в 30 відсотків жінок вагітність настає в першому менструальному циклі. Тобто наука настільки пішла вперед, що інколи вдається випередити звичайний хід речей.

У зв'язку із значним зростанням чоловічого безпліддя практикуємо процедуру ІКСІ — робимо ін'єкцію одного спермія в цитоплазму яйцеклітини. А при важких формах, коли в еякуляті чоловіка немає сперматозоїдів, ТЕЗА — пункцію яєчка.

Із 1983 року почався етап кріоконсервації біоматеріалу — замороження сперматозоїдів та ембріонів. 2003-го народилася перша дитина з кріоконсервованого зародку. Звичайно, відсоток вагітності тут є нижчим, до 40. Кріоцикли є доцільними, тому що не вимагають додаткової стимуляції жінки. Під час проведення процедури застосовуємо допоміжний механічний хетчінг — розсічення блискучої оболонки ембріона для кращого приживлення.

Репродуктологія в Україні стрімко розвивається згідно зі світовими стандартами. Показники настання вагітності аналогічні європейським або американським, бо методики роботи є ідентичними.

За консультацією до лікарів клініки "Альтернатива" можна звернутися за адресою:

м. Львів, вул. Героїв УПА, 73.

Тел.: 0(32) 232 77 83, 0(63) 230 18 72.

[email protected]

www.ivf.lviv.ua.

Зараз ви читаєте новину «Допоміжні репродуктивні технології в Україні стрімко розвиваються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути