Ексклюзиви
понеділок, 08 вересня 2008 15:19

Доброякісні пухлини видаляють голкою

Автор: фото надане працівниками Лікарні сучасної онкологічної допоги
  Завідуюча відділенням захворювань молочної залози Лікарні сучасної онкологічної допомоги Дар’я Вінницька досліджує, злоякісна чи доброякісна пухлина в грудях пацієнтки. Операцію роблять під місцевим знеболюванням
Завідуюча відділенням захворювань молочної залози Лікарні сучасної онкологічної допомоги Дар’я Вінницька досліджує, злоякісна чи доброякісна пухлина в грудях пацієнтки. Операцію роблять під місцевим знеболюванням

Жінкам до 35 років лікарі радять робити ультразвукове дослідження молочної залози раз на півроку. Так можна завчасно виявити рак молочної залози. З 35 до 39-ти років потрібно раз зробити маммографію. Від 40 до 80 років залозу слід діагностувати щороку. Найбільше ризикують захворіти жінки 40–55 років.

— Якщо жінку турбує стан грудей, не можна зволікати, потрібно негайно звернутися до лікаря. За необхідності він призначить додаткове обстеження, — пояснює Дар"я Вінницька, 29 років, завідуюча відділенням захворювань молочної залози Лікарні сучасної онкологічної допомоги, що розташована в селі Плюти Обухівського району Київщини. — Якщо апарат виявляє будь-яке утворення, його досліджують — роблять біопсію, тобто беруть шматочок цього утворення для додаткового обстеження.

Каже, часом лікарі не поспішають повторно обстежувати молодих пацієнток.

Доброякісні пухлини теж видаляють

— Зараз у нас лікується жінка, — продовжує. — Їй 32 роки. Півтора року вона прощупувала в своїх грудях круглу ґулю. Зверталася до лікарів. Хірурги говорили, що то доброякісна пухлина, немає чого діагностувати. Радили мазати гелем і пити таблетки.

Коли жінка звернулася в Лікарню сучасної онкологічної допомоги, пухлина була 2 см. Також рак вразив сусідній лімфовузол. Пухлина виявилася агресивною. Її не можна було вилікувати за допомогою гормонів. Аби зберегти груди, пацієнтці призначили курс опромінення.

— Звичайно, не всі пухлини злоякісні, але й доброякісні теж видаляють. Ми використовуємо вакуумний аспіратор. Він єдиний у країні. Через маленький розріз голкою всмоктують пухлину. Це не боляче, бо робимо місцеву анестезію.

Процедура триває не більше години. Залозу не спотворює великий шрам. За кілька годин пацієнтка може йти додому. Додаткового лікування не потрібно. Коштує процедура 2 тис. грн.

Спадкову недугу діагностують по крові

Рак молочної залози найпоширеніше з онкологічних захворювань в Україні. Кожні 35-37 хв. виявляють пухлину, щогодини від захворювання помирає жінка.
Найбільше ризикують жінки, які мають спадкову недугу. Аби виявити, чи є генетичні покази до раку, роблять спеціальний аналіз крові. У країні процедуру здійснюють у Києві та Харкові. Онкологи оглядають таких пацієнток із 25 років. Аби вчасно виявити пухлину, проводять магнітно-резонансну терапію.

Зараз ви читаєте новину «Доброякісні пухлини видаляють голкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути