понеділок, 07 січня 2013 06:00

До переломів кісток схильні низькі жінки

— Боюся мити вікна чи ванну, — розповідає 57-річна Оксана Ставчук. — Переживаю, якщо впаду, то зламаю собі щось. Улітку спотикнулася на підборах і зламала гомілку. Лікар сказав, що в мене остеопороз. Крім того, помітила, що стала трохи нижча зростом. Лікар пояснює це хворобою.

— Із початком зими дуже легко травмувати суглоби. Серед тих, хто потрапляє у травмпункти з вивихами, переломами, найбільше жінок, — розповідає травматолог Орест Гоцій, 50 років. — Жіночі суглоби набагато слабші, ніж у чоловіків. У кожної четвертої зношені через остеопороз.

Це захворювання призводить до витончення кісток, деформації хребта. Воно пов'язане зі старінням організму.

— Ми не можемо зупинити витончення кісток, — продовжує лікар. — Щороку кожна жінка втрачає 1 відсоток кісткової речовини. Але в тих, які страждають на остеопороз, втрата кісткової маси відбувається набагато швидше. Кістки стають такими крихкими, що можуть зламатися, коли робите крок із тротуару чи вдаряєтеся стегнами об край столу. Кістки хребта можуть ламатися навіть під впливом ваги тіла при падінні.

Після 50 років, під час менопаузи, різко знижується вироблення жіночого статевого гормону естрогену. Він утримував в організмі кальцій. У жінок часто трапляються переломи зап'ястя і тазостегнових суглобів. Найбільше схильні до остеопорозу низькі жінки з тонкими кістками. У них менше кісткової маси.

— Кістки жінки можуть почати виснажуватися і до настання менопаузи, — каже Орест Павлович. — Поступова і безсимптомна втрата кісткової маси може початися після 30-40 років. Якщо ви не будете нічого робити, щоб зупинити цей процес, то вам не оминути остеопорозу. Щоб запобігти хворобі, слід приймати кальцій і вітамін D для його засвоєння.

Також слід займатися спортом, щоб стимулювати ріст кісткової тканини, інакше  вона стає пористою. Щоб зміцнити зв'язки між кістками, варто приймати ще й препарати з колагеном. Їх має порадити лікар.

Зараз ви читаєте новину «До переломів кісток схильні низькі жінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути